Top

“Masennus on addiktio” ja 4 muuta ennakkoluuloa masennuksesta

Oletko sinä kohdannut mielenterveysongelmiin liittyviä ennakkoluuloja? Jos olet, miltä ne ovat sinusta tuntuneet?

Masennukseen ja muihin mielenterveysongelmiin kohdistuu yleisellä tasolla niin paljon ennakkoluuloja, että mieleltään sairastunut saattaa kärsiä enemmän häpeästä kuin itse sairaudesta. Masentunut kokee häpeää, koska tuntee, ettei tule ymmärretyksi ja syyttää sairastumisesta aiheettomasti itseään.

Tärkeää on ymmärtää ero alakuloisen mielialan ja kliinisen depression välillä. Kliiniseen masennukseen liittyy aina monia muitakin oireita selittämättömän alakuloisuuden lisäksi – sitä enemmän, mitä vakavammasta masennuksesta on kyse.

Itse en tunne enää juurikaan häpeäväni masennusta tai muita psyykkisiä sairauksiani. Tiedän nyt, mistä ne johtuvat ja tiedän myös, etteivät ne ole omaa syytäni. En ole valinnut sairauksiani enkä haluaisi olla sairas. Kun kohtaan henkilökohtaisesti syyttäviä ja ilkeitä kommentteja, pahoitan kyllä edelleen mieleni herkästi. En voi kuitenkaan pakottamalla saada jonkun ihmisen ajatusmaailmaa käännettyä. Siihen tarvitaan ihan yleisellä tasolla tapahtuvaa asenteiden muuttumista.

Yritän suhtautua ennakkoluuloisiin asenteisiin siten, että pyrin lisäämään niiden avulla omaa ymmärrystäni muita ihmisiä kohtaan. Kun kuulee jotain, mistä ei voi olla samaa mieltä, voi joko jyrkästi tuomita ajatuksen tai sitten voi sulatella ajatusta ja yhdistää sen aiempaan tietoonsa asiasta. Se ei tarkoita, että olisi samaa mieltä joka mielipiteestä. Eri mieltä saa olla, mutta erilaisten ajattelutapojen syiden ymmärtäminen auttaa minua lisäämään omaa ymmärrystäni erilaisuutta kohtaan.

Seuraavaksi käsittelen yleisimpiä ennakkoluuloja, joita olen itse kohdannut masentuneena. Vastaan ennakkoluuloihin oman kokemukseni kautta ja sen tiedon perusteella, mitä olen oppinut masennnuksesta.

 

1. Et voi olla masentunut, koska meikkaat.

Syy asenteen taustalla:

Henkilöllä saattaa olla stereotyyppinen mielikuva, että kukaan masentunut ei välitä mistään ja vähiten omasta ulkonäöstään. Tähän saattaa vaikuttaa median luoma kuva masentuneista surullisina, apaattisina ja kurjan näköisinä.

masis (1 of 9)-01

masis (7 of 9)-01

Mitä itse ajattelen:

Todellisuudessa et voi päätellä henkilön ulkonäöstä, onko hän masentunut vai ei.

Meikkaaminen on osa ulkoista kuorta, jonka olen kehittänyt itselleni nuoresta lähtien. Tämä kuori on minulle selviytymiskeino. En ole koskaan oppinut pitämään luonnollisesta ulkonäöstäni, koska olen joutunut vuosikausia kuuntelemaan arvosteluja siitä, miltä näytän. Häpeän meikkaamattomia kasvojani. Kevyen meikin avulla tunnen oloni hiukan paremmaksi ja itsevarmemmaksi, vaikka masetuneena näen peilikuvastani yleensä vain viat ja puutteet. Jos joku sanoo minulle, että näytän pirteältä, totean, että se on vain meikkiä (=feikkiä).

2. Et voi olla masentunut, koska hymyilet ja naurat.

Syy asenteen taustalla:

Näin ajatteleva henkilö luulee, että hymyilevä ihminen on automaattisesti hyvinvoiva. Asenne paljastaa, että hän luulee, ettei iloinen voi tuntea sisimmässään mitään muuta tunnetta. Tällainen ajattelu on rajoittunutta, koska se kieltää masennuksen olemassaolon hymyn takana.

Mitä itse ajattelen:

Sanonta kuuluu, että nauraessakin saattaa sydän olla tuskainen. Hymy voi olla osa ulkoista kuorta, eikä se välttämättä vastaa sisäistä olotilaa lainkaan. Olen luonteeltani todella iloinen ihminen ja nauran paljon arkipäivän tilanteille. Voin myös itkeä surusta ja nauraa vitsille saman keskustelun aikana. Mielialani vaihtelevat usein. Nauru kertoo siitä, että minulla on sillä hetkellä iloisia ajatuksia. Hetken ilo ei poista sitä tosiasiaa, että olen sisimmässäni kuormittunut, väsynyt ja ahdistunut.

3. Masentunut ei jaksa siivota.

Syy asenteen taustalla:

Henkilölle on muodostunut mielikuva siitä, että kaikki masentuneet ovat menettäneet kaiken toimintakykynsä ja elävät siksi lian keskellä. Tähän voi vaikuttaa henkilön omat kokemukset masentuneista tai median luoma yleistävä käsitys.

Mitä itse ajattelen:

Kaikki vakavastikaan masentuneet eivät menetä toimintakykyään. Vaikka on yleisempää, ettei masentunut jaksa siivota, on meitäkin, joille siivoaminen on eräänlainen selviytymiskeino. Siivoaminen on sijaistoiminto, jonka selviän vaikeista tunteistani paremmin. Siivoaminen lievittää ahdistusta ja saa minut tuntemaan itseni tarpeelliseksi ja hyväksytyksi. Kaiken lisäksi saan iloa siististä kodista, mikä motivoi toimimaan. Aina en toki siivoa ja meilläkin on välillä sekaista, mutta tätähän eivät kaikki tiedä.

4. Masentunut ei jaksa nousta sängystä ylös.

Syy asenteen taustalla:

Aika usein kuulee masentuneen itse kertovan, ettei päässyt enää sängystä ylös. Monille on tullut käsitys, että kaikki masentuneet on hautautuneet sängyn pohjalle ja “rypevät itsesäälissä”.

Mitä itse ajattelen:

Minullakin oli erityisen hankalia aikoja, jolloin vietin sängyssä paljon aikaa ja nousin vain syödäkseni ja käydäkseni vessassa. Yleesä tämä tapahtui sairaalassa, ollessani todella vaikeasti masentunut. Silloin muutamien päivien täyslepo oli aivan paikallaan. Koska vietin sairaalassa myös pitkiä jaksoja, sisällytin päiväohjelmaan päivittäisen ulkoilun, vaikka lähteminen oli joka kerta vaikeaa. Kuukausia ja vuosia kestäessään masennuksen taso kuitenkin vaihtelee, ja joskus nouseminen on toki helpompaa.

Tiedän miten tärkeitä rutiinit on toipumisen kannalta, joten nousen joka aamu samoihin aikoihin vaikka olisin miten väsynyt. Mukavaa se ei ole, mutta tiedän, että lopulta vielä kamalampaa olisi jäädä sänkyyn makaamaan. Väsymyksen iskiessä keskellä päivää en aina tiedä, olisiko parempi mennä nukkumaan vai tehdä jotain muuta. Eilen lähdin tunnin kävelylle siitä huolimatta, että tunsin valtavaa väsymystä ja haukottelin kävellessäni.

5. Masennus ei ole sairaus vaan addiktio, jossa olet koukussa omiin negatiivisiin ajatuksiisi.

Syy asenteen taustalla:

Kuulin tämän väitteen eilen ja siitä virisi kiinnostava keskustelu blogini Facebookissa. Kiitos kaikille keskusteluun osallistuneille!

Henkilöllä joka ajattelee näin, on hyvin suppea käsitys masennuksesta. Tällainen väite osoittaa hänen luulevan, että kaikki masentuneet ovat negatiivisia. Hän väittää kaikentyyppisen masennuksen johtuvan pelkästään masentuneen omasta negatiivisesta ajatusmaailmasta. Hän todennäköisesti ajattelee myös, että masentunut voi itse valita, onko hän negatiivinen vai postiivinen. Kaikki masentuneet paranisivat hänen mielestään kai sillä, että masentunut yksinkertaisesti kääntäisi tahdonvoimalla kaikki negatiiviset ajatukset positiivisiksi. Pohjimmiltaan hän siis väittää masennuksen olevan asennevamma.

Ymmärrän tämän ajatusmaailman jossain määrin. Hän on saattanut tavata masentuneen, joka ei vaikuta siltä, että hän haluaisi edes parantua. Kun masennus on kestänyt hyvin kauan kaikista hoitoyrityksistä huolimatta, sairastunut voi tottua (turtua) masennukseen eikä välttämättä enää edes usko paranevansa siitä koskaan. Masennus voi ajan mittaan kietoutua hyvinkin tiukasti osaksi ihmisen persoonallisuutta. Silloin masentuneelle jää enää yksi selviytymiskeino: hyväksyä masennuksen olemassaolo ja sopeutua elämään sen kanssa. Silloin masennuksesta tulee kuin ystävä, josta saa turvaa. Masennuksen sisällä on turvallista, koska siellä saa olla rauhassa sellainen kuin on. Muuttuminen on vakavasti ja pitkäaikaisesti masentuneelle raskasta – paljon raskaampaa kuin itsensä luovuttaminen masennukselle.

Mitä itse ajattelen:

Masennukseen on syitä yhtä monta kuin on masentuneitakin. Oman masennuksen syyt kannattaa pyrkiä selvittämään lääkärin tai terapeutin avulla mahdollisimman tarkoin. Masennuksen syyt voivat olla

  • psykologisia (ihmissuhdevaikeudet, henkilökohtaiset menetykset, käsittelemättömät traumat, lapsuuden kiintymyssuhdeongelmat, huono itsetunto)
  • fyysisiä (esim. perintötekijät, univaje, puutostilat, fyysiset sairaudet, hormonaaliset muutokset kehossa)
  • yhteiskunnallisia (esim. syrjäytyminen, kohtuuttomat ulkopuoliset paineet, itsensä vertaaminen muihin, suorituskeskeisyys)

Pitkään jatkunut vaikea stressi liittyy suoranaisesti masennukseen. Monilla, itseni mukaan lukien, on taustalla jo varhaislapsuuden aikaisia traumaattisia ja vaikeita kokemuksia, joiden aiheuttaman pitkäaikaisen stressin seurauksena lapsen aivojen hermosto ja psyyke eivät kehity normaalisti.

Joillakin syyt eivät ulotu yhtä pitkälle, vaan masennnus voi olla seurausta esimerkiksi yhtäkkisistä isoista menetyksistä tai koulussa, kotona tai työpaikalla koetusta kiusaamisesta tai muusta henkisestä väkivallasta ja siitä, ettei koe saavansa riittävästi tukea. Masennus on tällaisissa tapauksissa kehon luonnollinen reaktio selvitä liian vaikeiksi koetuista tunteista.

Kaikkien näiden psykologisten syiden taustalla on kyse siitä, että aivojen hermosto ei toimi normaalilla tavalla. Masennus on aivojen tulehdustila ja syntyy, kun aivojen tietyt hermoverkot harvenevat ja lamaantuvat. Psykiatrini selitti, että depressiossa aivojen tietyt osat ovat ikään kuin palaneet puhki pitkään jatkuneen voimakkaan kuormituksen eli henkisen tai fyysisen stressin seurauksena. Lääkityksellä ja/tai psykoterapeuttisilla hoidoilla on aivojen toimintaa ja rakennetta korjaava vaikutus. Myös stressin tietoinen vähentäminen auttaa.

Aniharva masentunut pystyy pelkällä tahdonvoimalla paranemaan. Eikä se ole tarkoituskaan. Masentuneella ei välttämättä ole psyykkisiä voimia itseänäisesti prosessoida haitallisia toimintatapoja ja uskomuksia itsestään tai muuttaa vaikeaa elämäntilannettaan kokonaisvaltaisesti silloin, kun masennuksen syyt ovat vahvasti psykologisia tai yhteiskunnallisia. Masentuneen syyllistäminen väittämällä, että masennus on sairastuneen oma vika tai oma valinta, on väärin, eikä auta masentunutta mitenkään.

Ennakkoluuloisten ja tosiasioista tietämättömien mielipiteiden laukomisen sijaan toivoisin, että ihminen ottaisi selvää masennuksesta. Meistä varmasti jokainen tuntee tai tietää jonkun, joka kärsii tästä piinaavasta sairaudesta. Ymmärtämällä masennuksen syitä paremmin voimme myös auttaa toisia paremmin. Jokaiselle masentuneelle yksikin ymmärtävä ystävä on kullanarvoinen.

masis (3 of 9)-01

Jos sinulle heräsi aiheesta ajatuksia tai haluat kertoa omista kokemuksistasi, käy kommentoimassa blogini Facessa!

***

Lähteet:

Masennus

Miten masennus näkyy aivojen rakenteessa?

Masennuksella on monta eri tyyppiä

Synnytyksen jälkeinen masennus

[instagram-feed]