Top

MIKÄ TEKEE BLOGISTA AIDON?

Jos joku kurkistaisi illalla kotini ikkunasta sisään, mitä hän näkisi? Näkisikö hän pehmeään valkoiseen kylpytakkiin sonnustautuneen bloggaajan, jonka varpaankynsissä on punaista Dioria, kirjoittamassa takkatulen hämyisässä valossa blogipostausta valkoisella kauniisti pedatulla sängyllä loikoillen? Siemaillen kynttilänvalossa viilennettyä chileläistä Castillo De Molinaa kashmirshaalin lämmittäessä hänen hartioitaan ja ihaillen siistin kodin harmonista tunnelmaa?

Ei näkisi. 

Hän näkisi meikittömän äidin, joka virttyneessä valkoisessa t-paidassa ja liian suurissa mieheltä lainatuissa sukissa istuu olohuoneen matolla vieressään vessapaperirulla, kasa lasten jättämiä leluja ja teekuppi, jonka pohjalla on väljähtynyttä teetä. Tässä hän kirjoittaa huomisen postausta ja miettii, pitäisikö olohuoneen matto viedä pesulaan, miksi taas unohti ostaa kaupasta tuikkukynttilöitä ja onko kaikki pehmeät nessut tosiaan jo loppu. Samalla hän pohtii, mikä tekee blogista aidon.

***

Kenenkään, ei edes hienoimman bloggaajan elämä, ole täynnä pelkkiä täydellisesti aseteltuja smoothie bowleja, kiharrettuja hiuksia, aseteltuja torkkupeittoja ja vastakeitettyä kahvia sängyllä ruusukimpun kera.  Kaikille meille arki on sitä, että joskus (usein) ollaan tukka pystyssä sekaisessa kodissa. Mutta tarkoittaako kauniiden, siloteltujen tai aseteltujen kuvien tai pelkkien positiivisten ajatusten esittäminen blogissa väistämättä sitä, että blogi on teennäinen ja pelkkää pintaliitoa – siis epäaito?

Ei tarkoita.

Makuuhuone on yksi lempikuvauskohteitani

Makuuhuone on yksi lempikuvauskohteitani

Aitous syntyy kirjoittajan oikeista vaikuttimista

Jokaisella blogin kuvalla ja tekstillä on aina jokin tarkoitus, jonka haluaa välitttää lukijalle. Mistä sitten tunnistaa aidon blogin? Miksi minä en kuvaa blogini postauksiin kuvia sekaisesta kodista?

Rakastan kokeilla erilaisia petauksia

Rakastan kokeilla erilaisia petauksia. Tämän petauksen tein vuodevaatteiden vaihtamisen yhteydessä tänä aamuna ja käytin tähän aikaa noin puoli tuntia.

Ammattitaitoinen bloggaaja osaa rajata blogin aihepiirin kannalta epäolennaiset asiat pois blogin aitouden kärsimättä. Aitous ei tarkoita sitä, että paljastaa teksteissä tai kuvien välityksellä kaiken yksityiselämästään. Kuten bloggaaja-ystäväni Hannamari sanoi, hänen bloginsa kattaa 5% hänen todellisen elämänsä sisällöstä. Paljon jää siis ulkpuolelle, ja minusta se palvelee sekä lukijaa että kirjoittajaa.

Minusta aitous syntyy kirjoittajan oikeista vaikuttimista. Jos bloggaaja yrittää blogin avulla saada itsensä näyttämään toisten silmissä selvästi joltain muulta kuin mitä todellisuudessa on, kuten vaikkapa itsevarmemmalta tai varakkaammalta, hän pettää sekä lukijoita että itseään. Jos bloggaaja ei pysty kirjoittamaan tekstiin ajatuksia, joita hän oikeasti ajattelee, hänen vaikuttimensa ovat väärät. Jos hän kirjoittaa olevansa onnellinen asioista, jotka kuitenkaan eivät tee häntä onnelliseksi, hän on ainakin joiltain osin epäaito.

Tarvitseeko blogin sitten olla aito?  Hiekkaleikkejä-blogin Jenni toteaa postauksessaan näin:  “Blogin lukijan näkökulmasta voisin todeta, ettei mua kiinnosta, onko joku blogin kirjoittaja aito vai epäaito. Mua kiinnostaa ainakin lukijana vaan se, löydänkö blogista itselleni mielenkiintoista, inspiroivaa tai viihdyttävää luettavaa.”

Itse tykkään seurata sellaisia blogeja, joista tulee hyvä olo ja joista saan saa jotain uutta inspiraatiota tai voimaa arkeeni. Erityisesti innostun blogeista, joita pidän jollain tasolla omaani parempina, jäljittelemisen arvoisina.

Haluan nähdä kuviini paljon vaivaa, koska se on minun tapani
osoittaa arvostus lukijaa kohtaan.

Kun tavoitteenani on luoda lukijoilleni kaunista, inspiroivaa ja ennen kaikkea hyvää mieltä tuottavaa blogisisältöä, kuvani ovat aina aseteltuja ja tekstini pääpaino positiivisissa asioissa. Haluan nähdä kuviini paljon vaivaa, koska se on minun tapani osoittaa arvostus lukijaa kohtaan.

makuuhuone1-18-02

 

Comments

 1. Samoja ajatuksia itsellänikin blogien aitouden tunteesta ja itse ainakin tunnen toisten blogit myös herkemmin aidoksi ja mukaansa tempaaviksi kun niissä näkyy persoonaa. Postauksia lukemalla saa jonkinlaisen kuvan sitä kirjoittavasta persoonasta… Mistä se tykkää, mistä ei tykkää yms. Jos kaikki on aina ihanaa ja kaunista niin itseäni ei kiinnosta henkilökohtaisesti postauksen sisältö silloin tekstiltään vaan katson pelkät kuvat 🙂

 2. Kyllä blogi voi olla aito, vaikka siinä ei kakkavaippoja, sekaista kotia ja likaisia astioita näkyisikään. 🙂 Varmasti ihan jokainen ymmärtää, ettei kukaan, saati kenenkään elämä ole ruusuilla tanssimista, 24/7 skumpan siemailemista ja upeita asetelmia.
  Monelle blogi on sellainen hengähdyspaikka, jossa pääsee inspiroitumaan, katsellessaan kauniita asioita. Teksti voi tuoda sen “aitouden” blogiin, sen sielun ja todellisuuden, vaikka postaukset olisivatkin kukkuroillaan täydellisiä kuvia.

  Pakko mainita, että heti kun löysin sivuillesi, mietin, että onpa täydellinen ulko-asu ja kauniita kuvia. Ihana huomata, että tekstiä lukiessa oli vielä paljon muutakin. Upea Blogi. 🙂

 3. Minusta olet onnistunut hyvin tavoitteissasi mitä mainitset 🙂 ja hirmu kivaa kun aina jaksat vastata myös meille lukijoille sekin vaikuttaa paljon ainakin omalla kohdalla viitsiikö jättää kommenttia 🙂 onhan sekin lukijoiden arvostusta 🙂 mukavaa torstaita!

 4. Löysin blogisi tänä aamuna sattumalta ja olen viettänyt sen ja teekupposen kanssa sängyssä ihanaa, harvinaisen joutilasta sunnuntain aamua.
  Heti alussa kiinnitin huomiota rehelliseen ja aitoon kirjoitustyyliisi, blogissasi ei ole sellaista pinnallista tunnelmaa, mikä joissakin sisustusblogeissa kuultaa rivien ja täydellisten otosten välistä. Kirjoitat kauniisti vaikeistakin asioista ja löydät niistäkin kiitollisuutta. Pidän lähestymistavastasi blogiisi niin paljon, että päätin ensimmäistä kertaa elämässäni kommentoida blogikirjoitukseen.
  Haluan toivottaa sinulle ja läheisillesi kaikkea hyvää ja toivon, että jatkat samaan, aitoon ja tinkimättömään tyyliisi. Postauksesi ja kuvasi ovat inspiroivia, niistä huokuu elämä, jota kodissanne eletään. Tilasin jo uutiskirjeesi sekä innoittamanasi mattopuuteria ja pesuetikoita, huonetuoksuja ja saippuoita… ihanaa löytää uusia, eettisesti kestäviä tuotteita omaankin arkeen:)

  • Minä täällä pyyhin kyyneleitä silmistäni, jotka vuolaasti virtaavat pitkin poskiani lukiessan tätä kommenttia :’) Kiitos todella paljon kauniista ja harkituista sanoistasi! Olen herkästi liikuttuvaa tyyppiä 🙂 Tällainen kohtelias palaute lämmittää mieltäni ja antaa mulle voimia pitkäksi aikaa eteenpäin <3

[instagram-feed]