Top

MINÄ RIITÄN – NIIN HELPPOA JA KUITENKIN NIIN VAIKEAA

Ole itsellesi armollinen.

Miten usein olenkaan nämä sanat kuullut, ja miten viisaat ne ovatkaan!

Monille meistä on varmasti tuttu tunne se, että oma sisäinen ääni muistuttaa jatkuvasti siitä, mikä meni pieleen tai mitä olisi pitänyt sittenkin tehdä toisin. Soimaava omantunnon ääni voi olla hyvinkin ankara ja saattaa aiheuttaa ihan tarpeetonta tunnetaakkaa. Itsekriittisyys on hyväksi jossain määrin, mutta liiallisena se imee ihmisestä psyykkistä voimaa.

Olen ajatellut paljon sitä miten voisin omaa kriittisyyttäni ja syyllisyydentunteitani hillitä lähtemällä liikkeelle siitä, että korjaisin ihan ensi alkuun suhtautumistapaani itseäni kohtaan.

Erään kerran sain neuvon tehdä kolmivaiheisen rentoutusharjoituksen, jonka viimeisessä osassa kuvittelen itseni suihkulähteelle kauniin puutarhan keskelle. Suihkulähteelle saapuu henkilö, joka on hyvä minulle. Hän voisi olla vaikkapa hyvä haltijatar, tai enkeli. Enkeli kysyy minulta jotain, ja minä vastaan hänelle. Näin osittain alitajunnassani juuri ennen nukahtamistani käyty keskustelu minun ja enkelin välillä kertoo paljon siitä, millainen risitiriita sisälläni on. Nyt kerron teille, millaisen keskustelun kävin eräänä iltana tuolla kuvitellulla suihkulähteellä:

-Hei…Voinko auttaa sinua?

-Joo.

-Minkälainen olo sinulla on?

-Olen niin väsynyt… ja vihainen itselleni. Olen surullinen. Ja yksinäinen.

-Vihainen itsellesi? Minkä vuoksi olet vihainen itsellesi?

– Koska olen tehnyt niin paljon pahaa muille. Olen satuttanut niin paljon toisia sanoillani.

-Mutta oletko sinä voinut valita tehdä toisin?

-Minun olisi pitänyt pystyä niinä hetkinä valitsemaan toimia toisella tavalla. Mutta en pystynyt.

-Et pystynyt silloin valitsemaan toisin. Teit niinä hetkinä sen minkä pystyit.

– Olen kuitenkin syyllinen.

– Jokainen mennyt teko on annettu sinulle jo anteeksi. Sinun pitäisi antaa ne myös itse itsellesi anteeksi.

– Mutta kaikki ne pahat teot muistuttaa minua jatkuvasti. Tunnen jokaisen hetken tuskana sisälläni. Tunnen, että minua pitäisi rankaista.

– Sinuun varmasti sattuu. Sinun mielesi on nyt väsynyt. Kenen tahansa mieli väsyisi tuollaisen kuorman kantamisesta. Tarvitset nyt lepoa.
Mitä haluaisit nyt tehdä? Minne haluaisit että vien sinut?

-Haluaisin hotelliin, tekisi mieli paahtoleipää ja sitruunateetä.

– Sen sinä saat. Ole aivan rauhassa. Ja muista: olet tärkeä ja hyvin rakas silloinkin, kun olet aivan heikoimmillasi. Sinä riität juuri tuollaisena kuin olet.

Niin. Kunpa olisikin yhtä helppoa todella ajatella itsestäni riittäväni tällaisena kuin sanoa tai kirjoittaa nuo sanat.

Kokosin tähän muutamia mieleeni tulleita keinoja, miten omia riittämättömyyden- ja syyllisyydentunteita voisi helpottaa:

 • opettelemalla käyttämään ystävällistä sisäistä puhetta
 • suhtautua hellästi ja ymmärtäväisesti omiin heikkouksiin
 • suoda itselleen usein pieniä hemmotteluhetkiä
 • pitää itseään rakastettavana puutteistaan huolimatta

Tottahan on kuitenkin, että jo yhden näistä toteuttaminen on ainakin minulle aika vaikeaa.

Mitä keinoja sinä olet käyttänyt selvitäksesi riittämättömyydentunteista?

 

 

 

 

 

 

Comments

 1. Hei!
  Jostain kuulin, että meidän tulisi puhua itsellemmekin kauniisti. Emmehän puhu ystävillemmekään että he ovat huonoja, rumia, arvottomia jne.
  Opetellaan sanomaan itsellemme jotain kaunista ja hyvää joka päivä. ❤️

 2. Aiheesta poiketen, mistä olet hommannut sänkyynne helmalakanan? meille tulossa uusi sänky joka on korkeampi, mitä helmalakanoiden peruskorkeus on 45cm. Jos sen laitan sänkyymme, jää lattian ja helmalakanan reunan väliin 15cm tila josta sänky näkyy sitten rumasti. Elikkä vinkkejä, mistä saada korkeampireunaisempia helmalakanoita vai onko tyydyttävä lyhyempään joka näyttää mielestäni törpöltä 🙁

 3. Heippa! Meillä on ihan normaalikorkuinen sänky ja siihen ostin tuon valkoisen helmalakanan HM homesta. En ole missään nähnyt että niitä saisi korkeampiin sänkyihin. Elloksella on hyvä valikoima lakanoita, joten sieltä lähtisin ekana itse etsimään:)

 4. Minäkin 28v sain aivan erinomaisen ja niin valtavan helpottavan ajatuksen ensimmäisen kerran elämässäni viimeviikolla ja se kuului näin: “Olen tällainen kuin olen ja olen hyvä juuri näin.” Ja voi että miten hyvältä se tuntui, kun se ei ollut pelkkiä sanoja vaan ihan oikeasti hetken tunsin niin! Olen yrittänyt vaalia sitä ajatusta ja tunnetta sen jälkeen. Olen myöskin työstänyt ja työstämässä näitä samoja mietteitä kuin sinäkin. Se on pitkä matka ja välillä mietin, että selviänköhän siitä yksin, vai tarvitsenko apua.

 5. Tunne riittämättömyydestä on oman kokemukseni mukaan erityisesti äitiyteen vahvasti sidottu tunne. Ehkäpä siitä on jossakin mielessä myös hyötyä, mutta sen puoleen ei kannata liiaksi nojata. Liittyypä tunne mihin hyvänsä, siihen voisi auttaa myös hyvien asioiden ja onnistumisien listaaminen joko mielessä tai konkreettisemmin paperilla. Niiden ei tarvitse olla suurensuuria menestyksiä, arkisia asioita vain. Nämä pienet saavutukset meinaavat usein unohtua, kun alkaa miettimään, missä kaikessa meni pieleen tai mihin ei taaskaan yltänyt.Kun ne kirjaa ylös, huomaa, ettei sitä nyt kaikessa ihan surkimus olekaan, vaikka siltä voisi tuntua 🙂 Tsemppiä kaikille!

 6. Edelleen toivotan sinulle paranemista! Kunpa enkeli puhaltaisi sinuun terveen ja onnellisen mielen, sitä rukoilen. On ikävä blogiasi!

 7. Maaret Kallion “Lujasti lempeä” on mukava kirja, saatavissa myös äänikirjana netissä.

  Hyvää syksyn jatkoa.

  • Kiitos paljon❤ Maaret on upea kirjailija ja psykoterapeutti. Seuraan hänen kolumnejaan ja blogiaan. Myös hänen uusimmat teoksensa kiinnostavat. Täytynee harkita niiden ostamista tai ainakin lukemista jos kirjastossa olisi. Mukavaa syksyn jatkoa myös sinulle?

  • Kiitos paljon! ❤ Olen joutunut olemaan pitkään pois blogista ja somesta sairauteni akuutin vaiheen takia. Palaan blogin pariin kunhan vointini vähän kohenee. Tällä hetkellä pahinta on kova väsymys joka ei hellitä millään. Harmittaa kauheasti että suurin osa ajasta menee vain lepäämiseen ja nukkumiseen. Mutta välillä on vain hyväksyttävä se ettei voimat riitä kaikkeen mitä haluaisi. Ja kyllä minä sen olen nyt hyväksynyt:)

 8. Me lähetetään Sinulle lämpimiä ajatuksia nukkuessasi ja ollessasi hereillä.

  Nettiosoitteessa kirja.elisa.fi/kampanjakirjat voi kuunnella tuon Lujasti lempeä -kirjan äänikirjana yhden euron hinnalla.

  • Heippa! Kiva kuulla että kaipailet postauksiani! Minäkin kaipaan jo blogini pariin. Mutta kuten olen aiemmissa postauksissani kertonut, voin huonosti enkä voi sen vuoksi pitää blogia. Mulla on vaikeahoitoinen masennus ja olen osastohoidossa. Aion kuitenkin jatkaa bloggaamista niin pian kuin se on mahdollista, lokakuun aikana luultavasti:) Mun on vaan ollu pakko kuunnella omaa vointiani ja välttää kaikkea ylimääräistä. Mukavaa syksyn myös sinulle ja toivottavasti kuulette minusta pian:)

 9. Hei, Olen uusi lukijasi. Löysin blogisi vasta viime viikolla. Nyt olen ahminut sen läpi. Ihana koti ja ihana sinä! Olet todella rohkea, kun uskallat tuoda julki myös vaikeita asioita. Ihailen ja kunnioitan sitä suuresti.

  Lukemani perusteella olet mielestäni myös sinnikäs, ahkera ja fiksu. Kokemuksen syvällä rintaäänellä voin luvata, että kun käytät näitä lahjojasi tulevaisuudessa oman hyvinvointisi lisäämiseen, tulevaisuutesi on valoisa. Tiedän, että voi olla vaikeaa myöntää, että nyt on aika levätä ja luopua aikaisemmasta suorittamisesta, mutta lupaan, että se kannattaa. On tärkeää kuunnella itseään ja jaksamistaan, mutta jossain vaiheessa on vielä tärkeämpää kuunnella läheisiään ja asiantuntijoita, Ota kaikki tarjolla oleva apu vastaan.

  Kaikkea mahdollista hyvää sinulle…ja anteeksi hieman saarnaava sävy viestissäni:)

  • Hei ja kiitos ihan mahtavasta kommentista! Tulee niin hyvä mieli kun kuulen että joku lukija pitää blogistani ja ymmärtää että joskus ei vain ole enää mahdollista jatkaa elämää entiseen malliin. On opittava kuuntelemaan suorittamisen sijaan, aivan kuten sanoit. Ihana saada sinut lukijakseni! Olen tällä hetkellä vielä aika heikossa voinnissa, mutta palailen kyllä blogin pariin piakkoin, postailen oman vointini mukaan 🙂

 10. Annika,sinä riität ihan omana itsenäsi.Toivotan sinulle paljon voimia ja onnellisia hetkiä.Olet rohkea nainen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

11 − one =