Top

MITÄ TEHDÄ KUN MUIDEN LOMAKUVAT HERÄTTÄVÄT KATEUTTA?

Eilen alkoi heinäkuu ja monille meistä se tarkoittaa neljä viikkoa kesälomaa. Sana loma herättää minussa usein kuitenkin ristiriitaisia tunteita.

Meidän perheellä ei ole koskaan ollut mahdollisuutta pitää palkallista lomaa yhtäkään viikkoa. Me ollaan yrittäjiä ja loman pitäminen vaatii aina ylimääräisiä järjestelyjä. Se vaatii myös ylimääräistä rahaa, jota ei kuitenkaan aina ole. Olen ollut kotiäitinä 6 vuotta, josta nyt puoli vuotta sairaslomalla. Olen toki tehnyt tällä välin pieniä työjuttuja yritykseni kautta, mutta lähinnä mieheni on ollut se, joka tuo leivän viisihenkisen perheemme pöytään.

pionit-5310-01

Juttelimme tästä vähän aikaa sitten ystäväni kanssa, joka harmitteli sitä, miten lomasuunnitelmien peruuntuminen harmittaa kauheasti ja tuntuu epäreilulta. Tiedän hyvin sen tunteen. Katsellessani näiden vaaleanpunaisten pionien herkkää kauneutta ajattelin kirjoittaa teille nyt vähän ajatuksiani tästä hämmentävästä aiheesta.

Kaikki muut tuntuu olevan lähdössä milloin mihinkin reissuun, vähintään häihin tai mökille. Veneilemään, retkeilemään, huvipuistoon, ulkomaille, laivalle, lomalle…aaaarggghh! Ja mitä minä teen? Makaan sohvalla tai hytisen kesäkuisessa tihkusateessa kuuden asteen lämpötilassa ja mietin…miten nuo jaksaa…miten niillä on varaa….eikös ne vasta ollu reissussa?? Sitten tulee tyhjä olo. Ei kiinnosta. Antaa olla. Siinä menkööt. Huoh. Painan pään syvälle tyynyyn ja itken.

Somen selaaminenkin välillä turhauttaa. Kuitenkaan en voi olla katsomatta muiden postaamia lomafiiliksiä: kuvia loputtomista valkoisista hiekkarannoista, jäätelöstä palmun alla ja iloisista selfieistä vaihtuvissa maisemissa. Eihän sellaisista kuvista voi olla olematta iloinen toisten puolesta – vai voiko?

pionit-5318-01

Lomakateus on asia, josta ei yleensä puhuta. Tiedän kuitenkin, etten ole suinkaan yksin ajatusteni kanssa. Olenkin miettinyt, miten näitä tuntemuksia voisi helpottaa tai päästä niistä kokonaan eroon.

Pitäisi varmaa lopettaa itsensä vertaileminen toisiin. Ehkä omassa elämäntilanteessani on jotain mikä puolestaan aiheuttaa vähän kateutta toisissa? He raatavat töissä viisikymmentä viikkoa vuodessa ja minä saan viettää aikaa kotona ja sisustaa, heittäytyä sohvalle kun siltä tuntuu. Tämän näkökulman ajatteleminen muistuttaa siitä, että kaikki ei ole aina niin mustavalkoista. Onnellisuus ei varmaan ole kiinni siitä, miten paljon voi käyttää rahaa lomailuun. Lomafiilis ei ole lomakassan suuruudesta kiinni, kun käyttää vähän mielikuvitusta eikä aseta rimaa liian korkealle.

pionit-5307-01

Tänä vuonna pääsemme mieheni kanssa ensimmäistä kertaa kahdestaan ulkomaille. Sitä ennen olemme pari viikkoa suvumme kesämökillä koko perheen voimin.

Ensi viikko meillä on vielä ihan normaaliarkea. Puuhastelen lasten kanssa kotona ja pakkailen tavaroita lomaa varten. Suunitelmissa on päivittää blogia ja ilman muuta otan teidät matkallekin mukaan – päivitän kuulumisia myös lomalta käsin!

Toivon sydämestäni, että olipa sinulla mahdollisuutta lomareissuun tai ei, voit viettää ihanan ja rentouttavan kesän!

pionit-5321-01

 

Comments

 1. Totta, koskaan ei pidä verrata itseään toisiin. Minua ei häiritse muiden kuvat ja lomat mutta kun nään lentokoneen niin aina mietin sitä, että siellä se nyt menee ilman minua, suora lento Krakovaan. Mutta karistan aika pian sen mielestäni ja alan suunnitella meidän menoja. Me kun ollaan tämä kesä turisteina omassa kaupungissa. Nähtävää ja koettavaa on niin paljon, että haluan esitellä sitä myös blogissani. Varsinkin jos on ilmaista tekemistä 🙂 Mukavaa kesää teille!

  • Niinpä! Omaankin kotikaupunkiin tai lähikaupunkiin tutustuminen uusin silmin voi olla virkistävää! Mulla lomakateus johtuu osittain siitä että olen jo vuosien ajan joutunut nielemään katkeruuden siitä ettei tänäKÄÄN vuonna pääse lämpimään maahan lomamatkalle. Rakastan lämpöä ja aurinkoa. Ja nyt viimein pääsemme tänä vuonna ulkomaille. Jee!

   • Mahtavaa 🙂 Mulla taas ei ole muuta kuin tuo Krakova sellainen mikä kipristelee, itse kun tunnen syvää koti-ikävää seudulle. Oikein mahtavaa matkaa teille!

 2. Lomakateellinen ilmottautuu myös täällä. Itsellä lomia on 7-8v aikana poltettu niin että niitä ei ehdi kertyä täysiä määrä ja yhtenä vuonna olenkin täydet lomat pitänyt. Sen jälkeen yleensä satunnainen viikko per vuosi yleensä talvella. Tänä vuonna sitten oikea kesäloma ja miten kiitollinen tästä onkaan <3 anoppini on yrittäjä myös ja isäni ja olen aina miettinyt miten epäreilua se on etteivät yritttäjät saa automaattisesti lomia. Ne usein tekevät työtä enemmäin kuin me muut norm. töitä tekevät :/

  Muiden lomat herättävät usein katkeruutta ja ärsytystä varsinkin jos oman loman säistä tai ajankohdasta aina valitetaan. Minusta pitäisi olla vain kiitollinen kun on töitä ja saa pitää sitä lomaa mrr.

  Itse parhaimmaksi keinoksi lepyttää omaa kateutta olen huomannut positiivisen ajattelun, käytännössä sen että pysähtyy katsomaan ympärilleen ja omaa elämää, mitkä asiat onkaan hyvin. Nauttii jokaisesta päivästä kuin se olisi viimeinen ja tekee niitä juttuja mistä on onnellinen. Tällöin viikonlopun kestävä irtiotto arjesta voi olla hyvinkin voimaannuttava <3

  • Totta puhut, yrittäjien osa on lomien suhteen huonompi kuin palkansaajan. Mutta yrittäjyys on valinta, johon ryhtyessä täytyy aina ottaa huomioon nämäkin asiat eikä valittaa sitten jälkikäteen 🙂 En toki valita elämääni…kerron vain siitä että olen huomannut itsessäni kateuden pistoksia ja jo niiden myöntäminen on eteenpäin niiden tunteiden hyväksymisessä. Tuo positiivinen ajattelu olisi tärkeää! Mulla se ei aina onnistu 😀 Ei sitten millään. Elämästäni puuttuu hyvin vähän mitään jos sitäkään. Mutta lomat on asia jotka aiheuttaa mulle mielipahaa. En voi sille mitään. 🙂 Mulla lääkäri epäilee depressiivistä persoonallisuushäiriötä, eli on sellainen negatiivinen/pessimistinen pysyvä elämänasenne ja vatvoo helposti sitä mitä ei ole saanut. Se ei ole itseaiheutettua, kuten ei muutkaan psyykkiset häiriöt. Mut onneks ei ole varmaa onko mulla se, eli toivoa on silti 😀

 3. Kun lähtee siitä että meillä jokaisella on erilaiset mieliteot ja intohimot en osaa kadehtia muiden lomia tai ylipäätään mitään. Rahansa kun voi käyttää esimerkiksi joko kodin hankintoihin tai vaikka vaihtoehtoisesti lomamatkaan. Elämä on valintoja. Joinain vuosina teen enemmän hankintoja ja toisinaan siintää suunnitelmissa jokin ihana matka. Itseään ei todellakaan kannata verrata muihin, se ei tuota mitään hyvää. Onnellinen voi olla myös muiden matkoista, ihanista kuvista voi löytää mm matkavinkkejä. Elämä on tässä ja nyt nauttimista varten. Iloa ja positiivisia ajatuksia ❤ viljellen ❤

  • Totta, ja kiva kuulla että kateus ei sinua vaivaa. Tiedän että on ihmisiä jotka eivät kärsi kateudesta oikeastaan missään suhteessa. Olen haaveillut aurinkolomasta jo vuosikausien ajan mutten ole koskaan sellaiselle päässyt, esteenä ei aina ole ollut raha vaan elämäntilanne, joka on estänyt reissun. On tuntunut pahalta että kaikki muut sukulaiset, tutut ja ystävät ovat päässeet toteuttamaan monia kertoja sen minun “unelman”. Ja itse istun kotona. Käymme vähän missään reissussa. En halua missään tapauksessa valittaa osaani. Kerron vain mitä kaipaan elämääni lisää. 🙂 Olen hävennyt kahdehtimisiani. Ei siitä ole helppo puhua koska monet ei ymmärrä. Nyttemmin tiedän että se liittyy ihmisen persoonaan. Jotkut on kauteuteen helpommin taipuvaisia mm. psykologisista syistä. Mulla asiaan vaikuttaa vielä muutama persoonallisuushäiriö, joista sain diagnoosin. Mulla on itseni kanssa vaikeaa, ja siksi pettymyksienkin kohtaaminen on erittäin vaikeaa.

   • Se on totta että meissä on fysiologisia eroja ja tunnemme ja koemme asiat erilailla. Eikä pienyrittäjät todellakaan lomaile muiden mukana.. Ihanaa että on se “unelmaloma” olemassa mielessä.. Sitä kohti suunnitelmia ja mielikuvia luoden. Eiköhän se päivä koita jonain päivänä. Kun jotain oikein haluaa sen varmasti saavuttaa. Kärsivällisyys palkitaan ❤ Mukavaa kesää sinulle ???

   • Täällä toinen josta tuntunut,että muilla on jotkin asiat paremmin vaikkei itselläkään asiat huonosti ole. Juuri tuo kateuden tunne. Se on inhimmillistä. Kun mieli on maassa ei yksinkertaisesti vaan jaksa nähdä asioita aina valoisasti. Mielenkiintoinen tuo diagnoosi mistä lääkäri sulle maininnut. Tulee jotenkin omat oireet mieleen, liippaa läheltä. Oman itsen ja ajatusten muuttaminen on pitkä prosessi. Ne on kauan kehittyneet, niin päivässä ei poistukaan. Kiva että pääset miehesi kanssa reissuun. Lämpö tekee hyvää.

 4. Hmmm…
  Todellakin, nämä ovat omia valintoja. Palkkatyön tai yrittäjyyden voi valita. Mihin kukakin rahansa käyttää, sen voi valita.
  Haluaako uuden sohvan vai matkan?
  Haluaako juuri tietyn sängynpäädyn vai viikonloppuloman?

  Olen kotiäiti. Käytännössä duunarimieheni elättää meidät. Asumme ok-talossa, rakastan sisustamista. Mutta rakastan myös matkustamista.
  Teemme 1-4 ulkomaanmatkaa vuodessa.
  En ole koskaan kokenut, että lapset jotenkin rajoittaisivat matkustelua.
  Neljä lasta, josta kaksi vaipoissa. Rattaat vaan lentokoneeseen ja uikkarit mukaan. Lapset nauttii myös.
  Teemme matkamme aina hyvin edullisesti.
  Kyttään lentotarjouksia ym.Airbnb on hyvä.
  Thaimaassa olemme käyneet 700e budjetilla.
  Irlannissa 200e.
  Englannissa 0,1 sentin lennoilla.
  Afrikassa myös todella edullisesti.
  Tallinnaan pääsee ihan minibudjetilla ja sieltä löytyy lapsille kaikkea kivaa.

  Mielestäni lomailu ei ole rahasta eikä elämäntilanteesta vaan valinnoista kiinni.
  Ikävä kuulla, että toisten valinnat aiheuttavat negatiivisia tunteita sinussa. Olen pahoillani, että toisten valinnat aiheuttavat sinulle pahaa mieltä.

  • Kiitos hyvästä kommentista, joka antoi ajattelemisen aihetta! Ehkä olenkin jotenki aina ajatellu, että matkustaminen on hirveän kallista. Tilanne on kuitenkin se etten ole taitava etsimään mitään halpoja matkoja tai majoituksia. En vain osaa..ei ole energiaa eikä keskittymiskykyä sellaiseen. Myöskään mun mies ei ole perehtynyt sellaiseen eikä sitä paitsi ole koskaan halunnut lähteä mihinkään matkalle. Häntä ei kiinnosta. Ja sekin harmittaa..harmittaa miksi muiden perheet nauttii siitä yhdessä ja minä yksin haaveilen sellaisesta mistä mies ei piitta. Pitäisi olla joku maailmanmatkaaja neuvomassa miten pikkubudjetilla matkustetaan 🙂 Jos sinulla on jotain käytännön neuvoja, niitä otan kyllä vastaan!:)

   • Kun meillä oli kaksi poikaa pieniä etsittiin esim tori.fi mökkejä, kelpuutettiin halvat missä vähemmän mukavuuksia. Annoin poikien vilistää pihalla ja rannassa, toki me vahdittiin tarkkaan jompi kumpi. Noin 400-500 eurolla saa mökin viikoksi. Etelänmatkat tehtiin niin, että matkatoimistot antaa lapsialennusta ja kun muksut ei ollut koulussa matkustettiin silloin, kun täällä oli kouluvuosi käynnissä eli toukokuussa ja elokuun puolivälis eteenpäin. Hinnat on halvempia kuin sesonkiaikaan. Mutta oikeesti eniten oon tyytyväinen siitä että ollaan oltu yhdessä perheenä, puitteet voi olla vaatimattomammat, en jaksaisi viiden tähden hotelleja, koen että niissä täytyy ulkokuoren näyttää luksukselta. Tavallinen siisteys kelpaa esim. kahden kolmen tähden hotellit. Vaikka en halua yleistää, ihmiset voi olla kivoja kaikissa tähtiluokissa ?

    • Tää on kyllä ihan totta, lomalla ei tarvii olla luksusta. Loma on loma vähemmilläkin tähdillä 🙂

   • Hei, olet oikeassa, halpojen matkojen suunnittelu vaatii vaivannäköä ja vie hieman enemmän aikaa kuin valmiin paketin osto matkatoimistosta.

    Olen itse ollut valmis näkemään sen vaivan, koska matkustelu on mulle tärkeää. Mutta ymmärrän, ettei se välttämättä ole kaikissa tilanteissa helppoa.

    Käyn välillä pidennetyn viikonlopun jossain Euroopan kaupungissa jonkin naisystäväni tai äitini kanssa. Olisiko sulla siihen mahdollisuus?
    Euroopan kaupunkeihin saa edullisia lentoja, esim 30e/suunta.
    Tai toisen kotiäidin kanssa lapset mukaan ja etelän lämpöön.
    Tai Norjaan mökkilomalle. Lapset tykkää myös niistä maisemista.

    Matkablogeista saa hyviä vinkkejä.

    Toivon Sulle mukavaa kesää ja loman odotusta!

    • Kiitos hyvistä ideoista. Kaikkia noita en ole tullut ajatelleeksikaan 🙂 Tällä hetkellä mulla ei ole voimia yhtään mihinkään, mutta myöhemmin kun olen taas kunnossa, täytyy tähän perehtyä iihan uudella asenteella 🙂

 5. Meillä on mies tällä hetkellä kesälomalla ja itsehän olen vielä hoitovapaalla ? on loman aikana remontoitu omaa kotia ❤ lasten kanssa on tänä kesänä nautittu ihan oman kaupungin ilmaistapahtumista ja käyty vain ohikulkumatkalla leos leikkimaassa ? haaveitahan kyllä olisi matkustaa vaikka minne, mutta rahaahan se aina vaatisi ylimääräistä ? itse olen miettinyt asiaa myös niinkin kun jotkut laittavat rahaa matkustamiseen, mutta esimerkiksi minä laitan rahaa sisustamiseen ? siitä nautin ja pidän sitä rakkaana harrastuksena ❤

  • Jep…harvalla riittää rahaa joka paikkaan ja kaikkeen mitä mieli tekee. Ja eihän sekään vaikka siihen olisikin varaa, välttämättä vaikuta millään tavalla onnellisuuteen ja tyytyväisyyteen. Minäkin oon laittanu hirveän paljon rahaa (=liikaa) sisustamiseen joka vuosi! Nyt saan nauttia käteni jäljestä joka päivä. Tosin olisihan lomalta saadut muistotkin pitkään mielessä tuomassa energiaa ja hyvää mieltä. Ehkä tämän kesän reissu virkistää pitkäksi aikaa. Mutta tulen kertomaan siitä blogissani 🙂

 6. Meidän perheessä ei ollut koskaan varaa ulkomaa reissuille kun lapset oli pieniä ja vielä kun he olivat aikuisuuden portilla ei edes silloinkaan varaa ulkomaan lomille.
  Ihan kotimaa matkailuun oltiin tyytyväisiä.
  Sitten kun lapset olivat lähteneet kotoa oli ensimmäiset matkat mahdollisia. Ikää oli jo silloin itsellä mittarissa lähes 50v.
  Elikkä kärsivällisesti odoteltiin miten rahat saatiin säästettyä ulkomaan matkalle.
  Eikä se elämä sen kummemmaksi näistä matkoista tullut.
  Ehkä arvostus kotioloista kasvoi.
  “oma koti kullan kallis”.
  Unelmia pitää olla ja kyllä ne joskus täyttyy.
  Teillä ihana kesäloma edessä kun mökille pääsette ja se Prahan matka mikä tulee olemaan romanttinen?.

  • Niinpä…pitäisi olla kärsivällinen. Minä vaan en ole kärsivällinen! Paha juttu. Jospa tämän kesän reissu Prahaan vähän helpottaisi tätä kärsimätöntä oloa. Toivon että väsymykseni ei pilaa matkatunnelmaa, että olisi voimia nauttia täysin siemauksin 🙂

   • Meidänkin matkat on itse räätälöityjä omatoimimatkoja aina.
    Edulliset lennot kytätään aina ja samoin hotellit.
    Yllättävän edullisesti pääsee kun etsii ja etsii.
    Joskus kirpaisee kun miettii mitä sillä rahalla kotiin ois saanut ostettua mutta ei semmoista jälkikäteen auta murehtia.
    Elää yksinkertaista elämää kotona niin jää jotain matkakassaan seuraavalle vuodelle?

 7. Kylläpä on taas hyvä ja ajankohtainen aihe, Annika! Itselläni on myös ollut aina vaikeaa tämä lomajuttu, kun useasta syystä ei ole voinut paljoakaan matkustella. On totta, että välttämättä ei tarvita paljoa rahaa, jos esim.on mahdollisuus äkkilähtöihin tai halpalentoihin. Viime vuosina olen keksinyt myös päiväreissut. Kotimaassa ja rannikolla on kivoja kohteita, joihin bussifirmat tekee ohjelmallisia retkiä, yleensä niihin sisältyy lounas hintaan.
  Ei tarvitse miettiä kissanhoitoa tai ikävöidä kotiin jääviä läheisiä. Konstit irtiottoihin on monet, kun käyttää mielikuvitusta ja tutustuu mahdollisuuksiin. Mukavaa lomaa mökillä ja Prahassa!

 8. Itsellä on jatkuva kaipuu ulkomaille, vaikka olen paljon unelmieni matkoja päässyt toteuttamaan ja yhä enemmän haluaisin matkustaa. Muiden lomakuvat eivät niinkään herätä kateutta vaan iloa ja ihania muistoja kun muistaa että tuolla olen ollut, mikä ihana paikka! Tai jos en ole ollut niin sinne voin vielä päästä. Elämä on aina valintoja ja tietysti jostain pitää tinkiä jotta johonkin muuhun saa panostaa!

  Mukavaa kesää ja lomaa teille! ?

 9. Aivan ihana koti teillä <3 Kyllähän nuo muiden lomakuvat vähän ärsyttävät, varsinkin kun itselläni ei (taaskaan) ole lomaa tänä kesänä, mutta onneksi viikonloppuina ehtii nähdä ja tehdä ja vaikka lähteä pikareissulle naapurimaihin, jos siltä tuntuu 🙂
  https://veeramatilda.blogspot.fi/

  • Heippa Veera! Kiitos paljon 🙂 Sulla on selvästi oikea asenne lomailuun: sitä tehdään kun pystytään ja jos ei pystytä niin siltikään ei valiteta 🙂

 10. Ihana koti teillä! Niin kaunis ja harmoninen!

  Itse olen ollut yrittäjänä reilut kymmenen vuotta, eikä ole ollut mahdollisuus pitää lomia. Teen pitkiä työpäiviä ja kuusipäiväistä työviikoa. Sunnuntait vapaat ja arkipyhät vapaita. Olen asennoitunut tähän, että näillä mennään. Ulkomaanmatkoista en haaveile, mutta vapaata voisi olla enemmän omiin koti- ja pihatöihin. Vapaa-ajat kun menevät vanhempiani auttaessa. Heillä iso talo ja piha ja elämäntilanne muuttunut vakavan sairauden myötä. Samoin itselläni terveys alkanut reistailemaan.

  Pari viimeistä vuotta ollut uuvuttavia vastoinkäymisten kanssa, joten yrittäjyyden jätän heti, kun mahdollista.

  Mukavaa lomaa ja hyvää kesää sinulle ja perheellesi!

  • Hei Jonski! Tosi harmi kuulla sinun ja vanhempiesi tilanteesta! Arvostan kuitenkkin tuota uhrautuvaa asennetta joka sinulla on auttaaksesi vanhempiasi. Teet varmasti paljon hyvää heille. Yrittäjän arki on kovaa useimmille, en ihmettele että haluat jättää sen taakse 😀 Minäkin oon ajatellut opiskelevani eli uudelleenkouluttautuvani toiseen ammattiin ihan eri alalle 🙂

 11. Nyt en ihan ymmärrä… Tai siis ymmärrän, että olet ilmeisesti kateellinen siitä, että joillakin on varaa lomamatkoihin, kun teillä ei ole tai teillä ei ole miehellä varaa olla yrittäjänä töistään pois. Mutta avaapa silmäsi ja näe se mitä sinulla on, mitä ei todellakaan kaikilla ole. Sinulla on aikaa olla yhdessä lastesi kanssa! Itse käyn töissä ja odotan kolmen viikon lomaani eniten siksi, että silloin saan rauhassa olla kaiket päivät lasteni kanssa! Ehkä sitä arvostaa vasta, kun elämä suurimman osan ajasta on arki/työrumbaa. Emme mekään ole lähdössä ulkomaille, mutta käymme mökillä, laivaristeilyllä, torikahveilla, mattolaiturilla, piknikillä takapihalla… Ja tottakai ne kotityöt pyörii siinä sivussa, mutta onpa kerrankin paremmin aikaa niitäkin tehdä.

  • Hei ElinaM kommentistasi! En odotakaan että kaikki ymmärtävät miltä minusta tuntuu. Eihän sitä oikein pysty näin ruudun kautta edes välittämään sitä tunnetta .Mutta ymmärrän kyl mitä tarkoitat 🙂 Että ei saisi valittaa kun asiat on “hyvin”. Mutta en kylläkään valita elämääni. En valita että saan olla kotona. Rakastan että mulla on perhe. Mutta harmittelen joka vuosi sitä etten ole päässyt matkalle, eikä se ole aina rahasta kiinni. Meillä on varaa ollut, mutta ei mahdollisuutta juuri silloin lähteä kun olis ollu varaa. :/ Ja se mitä tulee lasten kanssa olemiseen, tuosta en ole tällä hetkellä voi olla samaa mieltä. Minä olen vakavasta sairaudesta sairaslomalla. Olen kyvytön moneen asiaan mistä monet nauttivat joka päivä. Päivät ovat täynnä psyykkistä tuskaa, hädin tuskin selviän. Lapset ovat olleet sijaishoidossa koska en jaksa heitä hoitaa! Ja he tulevat edelleen olemaan sijaishoidossa omasta tahdostamme.

   Kaipaan lomaa, koska kaipaan lämpöä ja maiseman vaihtumista, lepoa kaikista vaatimuksista. En kaipaa Suomen kesän kylmyyyttä enkä kaipaa viettää aikaa omien lasteni kanssa koska en valitettavasti pysty siihen edes tuetusti. Ja tosiaan, myös mieheni on sairas.

   Näitä asioita ei moni “terve” tule ajatelleeksi.

   • Mielestäni kenenkään tunteita tai inhimillistä tarvetta lomaan ja tahdinvaihdokseen ei saisi kyseenalaistaa ikään kuin ylhäältä päin parempana. Voi toki ystävällisesti muistuttaa elämässä olevista hyvistä asioista, mutta uskoakseni jokaisella saa olla inhimillisille tunteille tilaa. Se mitä elämäämme kaipaamme -ja miksi kaipaamme- on henkilökohtaista ja riippuu olosuhteistamme, jotka nekään eivät ole kenelläkään identtiset.

    Kaikki on myöskin suhteellista. Joku työtön voisi omasta näkökulmastaan torpata työssäkäyvän halun päästä lomalle toteamalla, että “ole vain onnellinen, että sinulla on työ.” Mutta sekään ei olisi reilua, koska jokainen meistä saa tuntea niin kuin tuntee ja tunteista avoimesti puhuminen voi auttaa myöskin selvitymään niistä.

    Ihmismieli on monimutkainen ja kenenkään tunteet eivät ole samanlaisia. Siksi meille kaikille soisi niille luvan -olemmehan kaikki vain ihmisiä ja samalla viivalla.

 12. Hei Annika!:)
  Olen pitkään seuraillut blogiasi ja todella kaunista kotiasi, ja poiminut sieltä monia sisustusideoitakin! Kiitos niistä:)
  Hienoa, että uskallat avautua näinkin kipeistä asioista. Itse olen ihaillut “elämääsi” ja se on näyttänyt niin täydelliseltä idylliltä; kolmen ihanan lapsen kanssa täydellisessä kodissa! Täytyy myöntää, etä olen ollut sinulle kateellinen. Minä ja mieheni olemme kärsineet lapsettomuudesta neljä vuotta, nyt ihmeen tapahduttua odotamme esikoista! Haaveilen myös kauniista kodista, mutta uusiin sisustushankintoihin on harvoin varaa. Lisäksi asumme mieheni ja hänen entisen vaimonsa rakentamassa omakotitalossa, mikä oli alussa minulle henkisesti erittäin vaikeaa! Kun asiat vihdoin ja viimein tasottuivat, menimme naimisiin ja aloimme yrittämään yhteistä lasta, sekään ei mennyt helposti. Olen ollut vuositolkulla massntunut lapsettomuudesta johtuen, ja valmis antamaan mitä tahansa, että vain raskutuisin ja se ihme olisi totta! Minusta tuntuu käsittämättömältä, miten kolmen lapsen äiti voi olla masentunut, kun se on itselle se kaukaunen “ulkomaanmatkahaave”, mitä en edes tiedä toteutuuko se koskaan?
  Vuosi sitten itkin itse Kyproksen uima-altaalla, kun menkat alkoivat ja jokainen raskaana oleva tai pieni lapsi sai masennuksen aikaan. Elämänon. Itse olen rampannut joka kesä mieheni ja hönen kahden poikansa kanssa ulkomailla, mutta silti se oma “ulkomaanmatkani” ei ole toteutunut. Ihminen taitaa olla sellainen olento, että kaipaa aina jotain sellaista, mitä ei ole saanut. Nytkin haaveilen, että saisin elää sellaisessa kodissa kuin sinä, voisin olla kotona ja minulla olisi kolme lasta, vaikka kävinkin tänä kesänä ulkomailla. Ja vaikka asumme ihan kivassa omakotitalossa, jollaisesta taas joku muu haaveilee.

  • Hei ja kiitos sinulle että jaoit meille koskettavan tarinasi! Olen todella pahoillani puolestasi siitä miten rankan vuosikausia kestävän prosessin olet käynyt läpi. En voi käsittää sitä surun, kauteuden ja masennuksen syvyyttä jota lapsettomuus aiheuttaa. Meille lapset ovat tulleet yhdellä yrittämällä enkä ole kokenut keskemenoa, joten tiedän olevani siinä suhteessa onnekas. Ihanaa kuitenkin kuulla että nyt olet voittanut vaikeudet ja olet raskaana! Olet varmasti haljeta onnesta!! Toivon todella että raskausaikasi menee hyvin ja saatte oman rakkaan nyytin kainaloonne <3

 13. Ja kyllä, olen myös itse ollut masentunut, ja minullekin ovat ikäiseni sinkkuystävät sanoneet, että sinulla on sentäään se mies! Mikä on totta, mutta kun itse siinä lapsettomuuden surussa velloo, ei se paljoa lohduta. Joten ymmärrän sinua siinä, kun kaipaat ulkomaanmatkaa ja monet sanovat, että onhan sinulla on kaunis koti jne. Mutta onhan asia toki niinkin, että joskus on vain pysähdyttävä ja katsottava ympärilleen, niin hoksaa, kuinka hyvin asiat ovatkaan! Että ei tuo iänvanha Vepsäläisen ruskea, miehen aikoinaan valitsema ruokapöytä ehkä sittenkään ole niin kaamea!:D Ja loppupeleissä ei ne ulkomaanmatkatkaan taivaita avaa! Itseasiassa tämän kesäinen ulkomaanmatkamme aiheutti meille lähes aviokriisin, ja taloudellisen romahduksen! Enkä edes halunnut lähteä koko matkalle, koska haaveilen Stokken pinnasängystä:D Mieheni taas ei sitä ymmärrä, vaan laittaisi kaiken “ylimääräisen” matkustamiseen, kun on raatanut sen 50-viikkoa. Elämä on:D

 14. Ihan fiksuja asioita, ja jotka jokainen varmasti on kokenut tavallaan elämässään. Jotain sellaista kaivannut mitä muut ovat saaneet. Aina meiltä jotain puuttuu. Ja jos ei puuttuisi, sekä ei olisi ollenkaan hyvä. Yltäkylläisyys ei tuo lelvollista mieltä. Mutta tässä tapauksessa kun puhun lomakateudestani, en puhu siitä etten tajuaisi katsoa ympärilleni miten paljon hyvää minulla on. Ei ole kysymys siitä etten osaisi arvostaa niitä tarpeeksi. Kysymys on oikeasti siitä että tarvitsen aikaa lomailuun ympäristössä, joka minua rentouttaa. Olen henkisesti rikki, olen psyykkisesti sairas. Uupumusta ei korjaa mies eikä lapset eikä koti. Ne lisäävät kuormaani eli uupumusta koska mulla on häiriö etten osaa relata arjen vaatimuksissani. Tarvitsen lepoloman johon kuuluu ehdottomasti lämpö ja kauniiit maisemat, mieluiten kahdestaan. Ne ovat mulle keino saada ajatukset lepäämään. Tiedän sen. Ja nyt koen sen tänä kesänä:) kirjoitan kyllä kokemuksesta blogiini:)

 15. Hei, tuntuu niin tutulta. Meillä säästetään parhaillaan remonttiin ja laskuihin, ei ole varaa edes Tallinnaan ja ei olisi edes passeja mitkä nekin maksaa nelihenkiseltä perheeltä jo monta sataa euroa. Tuntuu epäreilulta kun muut matkustaa ja on varaa. Teen myös itse osa-aikatyötä tällä hetkellä. Rahat senkin takia tiukassa, mutta terveyteni ei varmaan kestaisi täysipäiväistä työntekoa. Olen pari kertaa palanut loppuun ja ollut sairaalassa. Mieheni on myös sellainen ettei nauti matkustamisesta, kaikki käytännön asioiden hoitaminen jäisi siis minulle. Tykkäisin matkustaa ja olen nuorena matkustellut paljonkin. Harmi vaan ettei rahaa ole nyt siihen. Lapsille olisin mieluusti suonut erilaisen lapsuuden. Mutta näillä mennään. Remonttia teemme ajatuksella että vanha myyntiin ja uusi tilalle, se vain tuntuu vielä niin kaukaiselta. Siinä välissä on monia vuosia vuokralla asumista kun uutta rakennetaan. Välillä turhauttaa, no, kun saisi edes tämän remontin valmiiksi ja asunnon myyntiin. Kaikkea hyvää sinulle ja perheellesi.

  • Kiitos sinulle:) Teilläkin on raskas elämäntilanne eikä ihme ettei matkailuun jää oikein rahaa, aikaa eikä voimiakaan. Mutta onneksi matkustaminen ei ole elämän välttämättömyys ja lopulta kuitenkin perus arki on se mikä ratkaisee sen miten mukavalta elämä tuntuu. Eli siihen pitäis panostaa että se ei pelkästään veisi voimia:) Oikein hyvää kesää ja remonttia toivon teille!

 16. postauksesi pysäytti minut tässä lomallani miettimään <3 Lueskelin toisten kommentteja ja tosiaan jokainen ihminen kokee asiat eri tavalla ja voi ymmärtääkin asiat eri tavoin, paljolti riippuu minkälainen oma elämä on :)Kun pääset lepolomalle niin nauti ja unohda kaikki muu <3 Kun saat hoidettua itsesi kuntoon ja ehjäksi taas niin ympärilläsikin alkaa tapahtua muutosta<3 Mukavia heinäkuun päiviä 🙂

  • Kiitos paljon, kovasti on kyllä tavoitteena koittaa ottaa rennosti ja nauttia kesälomasta. Huomenna startataan reissuun klo 05!:)

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

18 − 5 =