Top

MITÄ VIHA KERTOO MINUSTA?

Someraivosta tuli suomen kielen virallinen sana vuonna 2015. Someraivo kuvaa hyvin sitä vihaa, jota jotkut sosiaalisen median käyttäjät synnyttävät ja ylläpitävät. Ihminen, joka anonyymisti purkaa vihaansa kirjoittamalla, ei todellisuudessa vähennä vihaa, vaan lisää sitä. Negatiivisuus ei poista ongelmaa, vaan lisää negatiivisuutta. Somessa vihaaminen on helppoa, koska sen voi tehdä nimettömänä, salaa. Kasvotusten toisen halventaminen ja haukkuminen ei tulisi monille mieleenkään.

Saaliinhimoiset korppikotkat

Itse välttelen negatiivisia netin keskusteluryhmiä ja varon lukemasta mitään, mikä koskee itseäni tai minulle tuttuja ihmisiä. Miksi haluaisin tietää, miten joku on keksinyt haukkua minua tai tekemiäni valintoja, joiden perusteista hän ei todellisuudessa tiedä mitään? Samasta syystä suljin blogini kommentoinnin, sillä sinnekin valitettavasti vuosi keskustelupalstojen puistattavan vihamielinen henki enkä tällä hetkellä jaksa ottaa sellaista vastaan.

Keskustelupalstat ovat kuin aavikkotasankoja, joille saaliinhimoiset korppikotkat kerääntyvät uhrin ympärille ja repivät sen kappaleiksi. Jos joku erehtyy tulemaan paikalle puolustamaan saalista, hänet vaiennetaan ja hätistetään aggressiivisesti tiehensä.

Halu saada hyväksyntää

Keskustelupalstoilla kirjoitellessaan ihminen kokee kuuluvansa joukkoon. Jokainen haluaa saada hyväksyntää toisilta, ja mikä olisikaan mehukkaampi ja varmempi tapa saada sitä kuin ottaa osaa keskusteluun, jossa lytätään joku toinen ihminen? Jokainen keksii jotain ilkeää sanottavaa toisista ihmisistä. Se saa eniten peukutuksia, joka keksii terävimmän piikittelyn. Yhteenkuuluvuuden tunne koukuttaa. Lopputuloksena olet kyllä osa ryhmää, mutta myös negatiivista ilmapiiriä, joka todellisuudessa lisää pahaa oloa.

photo-1494398242107-01921ca5cf3b

Me Naiset -lehden toukokuisessa numerossa 20/2018 oli kiinnostava kirjoitus vihasta. Siinä sanotaan näin:

Vihantunteen voi virittää se, että jokin kohde muistuttaa itselle ahdistavasta kokemuksesta ilman, että itse edes tajuaa sitä. Monet meistä tarvitsevat vihollista helpottamaan omaa ahdistusta, sillä syntipukin löytäminen helpottaa omaa alakuloa. Viholliselle voi sälyttää syyn kaikesta pahasta.

Vihamielinen puhe kertoo aina enemmän ihmisestä itsestään kuin ilkeilyn kohteesta. Itse tiedän purkavani helpostikin omaa ahdistustani ja pahaa oloani omaan mieheeni. Jari kerran sanoikin minulle aika osuvasti, että olen mestari siirtämään pahan olon toiseen ilman, että paha olo vähenee minulta yhtään. Se, että nalkutan jostain roskapussin viemisestä, ei todellisuudessa kerro mitään miehestäni, vaan siitä, että minulla itselläni on vaikeuksia sietää keskeneräisyyttä ja laiskuutta itsessäni.

Me Naiset lehdessä jatketaan:

Kun oma viha on torjuttu itsessä, on suuri alttius nähdä se jossakin toisessa, aiheettomasti.

Kun tuntee tarvetta purkaa omaa vihantunnettaan johonkuhun, olisi hyvä raivopäisen laukomisen sijasta paljon rakentavampaa pysähtyä miettimään. Miksi tämä asia herättää minussa näin voimakkaita negatiivisia tunteita? Sen sijaan että motkotan toiselle roskista, olisi parempi miettiä, miksi tuo viemätön roskapussi aiheuttaa minussa niin paljon ärtymystä.

Kateus vihan taustalla

Somevihan syynä voi olla kätketty kateus. Kateus on vihaa. Harminsekaisen pahansuopeuden taustalla taas on vastenmielinen tunne siitä, että on kateuden kohteeseen verrattuna jollain lailla huonompi. Kateus on itselleni valitettavasti hyvin tuttu tunne ja olen joutunut tekemään aika paljon työtä päästäkseni siitä eroon. Kateus on pohjimmiltaan tunne alemmuudesta ja omasta riittämättömyydestä, jota kompensoidakseen alkaakin tuntea vihaa.

Tunne voi olla sietämätön, kun kateuden kohde saa osakseen jotain myönteistä, mistä itse kokee jäävänsä paitsi. Tällöin voi tulla pakottava tarve alentaa kateuden kohdetta ja korostaa näin itseään. Toisen lyttääminen on houkuttava, mutta vahingollinen tapa kohottaa omaa itsetuntoaan.

photo-1488509082528-cefbba5ad692

Kuten repivä viha tai kuluttava kateus, kaikki negatiiviset tunteet kertovat siitä, että jotain on pielessä. Ajatukset pitäisi kääntää uhrin sijasta omaan itseen, tehdä korjausliike. Jos huomaa omien ajatuksien keskittyvän siihen, mikä on toisessa huonosti, on jo osittain tiedostanut mahdollisuuden kateuden tai torjutun vihan olemassaoloon. Tiedostaminen on avain kaikkeen muutokseen.

Jokaisen olisi hyvä miettiä ennen minkä tahansa kommentin lähettämistä seuraavia kysymyksiä: Mitä minä haluan näillä sanoilla saavuttaa? Ketkä lukevat tämän? Mitä toivon, että he minusta ajattelevat? Onko tällä minun kommentillani positiivinen vai negatiivinen vaikutus? Jokaisella meistä on valta valita omat sanansa. Jokainen meistä voi valita ystävällisyyden. Jos ei siihen pysty, voi olla fiksuinta päättää, ettei sano mitään.

***

Lue myös:

Viha

Syvin kateus alkaa toisen onnesta

Miten selättää someraivo?

[instagram-feed]