Top

MITEN KATKAISTA NEGATIIVINEN KIERRE?

Sain viime viikolla myönteisen kuntoutustukipäätöksen yli vuodeksi eteenpäin. Päätöksen saaminen tuntui helpottavalta, vaikka en kyllä missään vaiheessa epäillytkään ettenkö sitä saisi. Oon tosi kiitollinen siitä, että saan rauhassa toipua ahdistavasta sairaudestani. Kiirehtimällä asiat eivät etenisi ollenkaan. Tietenkään kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä ei voi parantua koskaan täysin, mutta mulla on paljon muitakin ongelmia, joihin auttaa jo pelkästään lepo ja stressin vähentäminen. Työelämään palaamisen sijaan mun ensisijaisena tavoitteena on saada lapset takas kotiin.

Oon ollu kiitollinen myös siitä, että voin käydä terapiassa. Olen jo näin lyhyessä ajassa, kahdessa kuukaudessa, oivaltanut todella olennaisia ja ratkaisevia asioita omasta sairaudestani, sen syistä ja seurauksista. Tähän asti olen syyttänyt ongelmista itseäni ja antanut muiden syytellä itseäni ja siten pahentanut oloani tietämättäni. Todelliset syyt on paljon syvemmällä. Sen ymmärtäminen on saanut mut tosi surulliseksi, mutta toisaalta nyt ymmärrän paremmin monia asioita.

Terapian aloittaminen on vienyt mun voimia todella paljon. Tuntuu, että raskaiden asioiden käsitteleminen on pahentanut masennusta. Tuntuu, että ne pikkiriikkisetkään asiat, joista vielä vähän aikaa sitten sain iloa, ei tunnu enää miltään enkä jaksa niitä yhtään. Ja mitä vähemmän olen tehnyt tällaisia asioita, sitä vähemmän ne enää kiinnostaa. Esimerkiksi valokuvaaminen. Vielä elokuussa jaksoin ottaa kuvia silloin tällöin ja sain siitä iloa. Nyt sekin tuntuu todella vaikealta ja raskaalta 🙁

Siitä syntyy helposti negatiivinen kierre. Yksitellen ennen iloa tuottaneet asiat jää vain pois. Se synkistää mieltä entisestään ja tulee sellainen olo, ettei millään ole mitään väliä. Kaikki tuntuu turhalta. Vaikka kuinka yrittäisin vastustaa tällaista oloa, pian voisi käydä niin, ettei enää huvittaisi nousta aamulla tai edes päivällä. Jaksamattomuuden kierre pitää itse katkaista.

Yhtenä iltana päätin, että nyt nousen tästä sohvalta ja alan kuvaamaan. Järjestelin vähän paikkoja, sytytin kynttilät ja otin kuvia. Vaikka se oli raskasta ja tunsin väsymystä, huomasin, etten ole kadottanut kipinää kokonaan. Nämä kuvat, joita otin meidän eteisestä, toi mulle iloa. Vaikkei ne ole mitään täydellisiä kuvia, niiden tärkein tehtävä olikin virkistää mun mieltä. Kuvaamisen jälkeen mulla oli parempi mieli kuin ennen sitä.

kuvia-6559-01

kuvia-6528-01

[instagram-feed]