Top

Miten kohentaa kodin ilmapiiriä?

En ymmärrä miksi mieheni ei voi auttaa minua siivoamisessa, vaikka illalla nimenomaan pyysin, että hän korjaisi jäljet olohuoneesta. Tässä nämä sotkut ovat edelleen! Tuntuu, ettei hän huomaa miten paljon uurastan jatkuvasti kotona ja pitää itsestäänselvänä sitä, että jaksan tehdä kaiken. Rakastan perhettäni ja haluan että kaikilla olisi hyvä olla, kun koti on siisti ja tavarat paikallaan. Mutta hänelle ei merkitse kodin siisteys niin paljon kuin minulle. Jos minun mielestäni asia olisi pitänyt jo hoitaa, mies ajattelee, että sen voi tehdä sitten myöhemmin. Tuolla hän nytkin vain makoilee, en saa edes petiä pedattua.

Vaimo on pahalla tuulella heti aamusta, jos koti ei ole juuri niin siisti kuin hän haluaa. Taisi hän p­yytää minua illalla viemään astiat keittiöön, mutta ajattelin, että ehdin viedä ne aamullakin. Eihän niitä kukaan yöllä näe! Onhan tämä minunkin koti, miksi sen pitäisi näyttää siltä kuin täällä ei asuisi kukaan? Rakastan perhettäni ja teen paljon töitä sen hyväksi. Eikö kodin pitäisi olla paikka, jossa voin vähän hellittää? Vaimokin voisi vähän rentoutua eikä pingottaa heti aamusta. Tulisi tänne minun viereen köllimään.

IMG_20160830_235916

Puolisoiden tarpeet ja odotukset ovat luonnollisesti erilaisia. Mutta jos asia koitetaan ratkaista toista syyttämällä tai se jätetään ratkaisematta puhumattomuudella, lopputulos on se, ettei pariskunta ymmärrä toisiaan yhtään sen paremmin. Kuullun ymmärtämisestä tulee luullun ymmärtämistä. 

Asiaa mutkistaa se, että lapset verottavat meidän vanhempien voimia ja mahdollisuuksia joskus aivan äärimmilleen. Käteväähän ja romanttista olisi viedä vaimo leppymisen toiveessa ravintolaillalliselle ja kysyä kynttilänvalossa, mitä hän toivoisi ja kaipaisi.

Realismia kuitenkin on se, että kolme lasta pyörii tuoleillaan, kaataa maitomukin vuorotellen pöydälle ja valittaa, että spagetti on väärän mallista ja lautanen on väärän kokoinen. Koita siinä sitten pohtia parisuhteen ongelmakohtia lempeään sävyyn. Kiire, stressi ja väsymys tekevät kodin ilmapiirin helposti kireäksi.

me-24

Illalla lopen väsyneenä ajattelet saaneesi lapset viimein nukahtamaan ja juuri kun olet aikeissa ottaa syvällisen asian puheeksi haukottelevan puolison kanssa, kuuluu pientä tepsutusta ja lapsen itsepintainen vaatimus: “Mulla janottaa.” Tämä toistuu kolme kertaa. On äärimmäisen turhauttavaa koettaa antaa puolisolle huomiota, kun sen joutuu samaan aikaan jakamaan aivan liian monen muun asian kanssa. Tilannetta ei yhtään helpota se, että viimeisen vuoden ajan ovat yöunet koostuneet muutaman tunnin mittaisista pätkistä, joita on siivittänyt lasten jokaöinen huuto.

Miten voin osoittaa toiselle, että välitän hänestä ja huomaan hänet silloinkin, kun väsyneenä näen vain moitteen aiheet?

me-23

Rakkaudenilmaisuihin ei tarvita paljon sanoja. Kodin ilmapiiriä ei kohenneta vain kynttiläillallisilla vaan pienillä merkityksellisillä huomionososoituksilla ihan tavallisessa arjessa.

Rakkautta on lämmin katse pakastealtaan yli, hellä kosketus ohikulkiessa, myötätuntoinen halaus murheen hetkellä. Valmiiksi keitetty kahvi aamulla ja viesti kesken työpäivän miehen puhelimeen: “Tulehan kulta syömään. Tein sinun lempiruokaa.”

Haluan kertoa rakkaalleni, jos olen alakuloinen tai väsynyt, koska se on kohteliasta eikä hän voi lukea ajatuksiani vaikka rakastaakin minua.

Annan muiden nähdä, että arvostan puolisoani ja puhun hänestä kunnioittavasti toisten kuullen.

Kysyin mieheltäni, miten hän toivoisi minun ilmaisevan rakkautta hänelle. Puolison vastaus voi yllättää: rakkauden ilmaisuksi saattaa riitää se, että kertoo omat ajatukset mahdollisimman kunnioittavasti ja ottaa huomioon puolison näkökulman.

Mitä jos antaisinkin sotkujen jäädä tänä iltana korjaamatta ja kömpisin sen sijaan mieheni kainaloon? Ehkä se olisi sitä arkipäivän rakkautta.

Comments

  1. Hei :)! Löysin blogisi viime viikolla kun yksi kauniista kuvistasi ilmestyi instagramissa eteeni classyinteriorsin kautta! Tulin heti lukemaan ja selasin kaikki ihanat kuvat instagramissa läpi. Meillä oli juuri muutto ja isoihin neliöihin on nyt kiva hankkia kaikkea kaunista. sisustustyylini on sama kuin teidän joten ideoita on nyt vaikka kuinka lisää 🙂 ! Kaikenlisäksi huomasin että olet tällä hetkellä kuopiossa ja bongasinkin tänään teidät matkuksessa, olen itse töissä siellä 🙂 olisin halunnut tulla hlökoht moikkaamaan mutta olin illalla jo yksin töissä enkä päässyt liikkeestä irtaantumaan ja kertomaan kasvotusten miten mukava blogi ja instagram sinulla on 🙂

  2. Ihan pakko kommentoida, loistava postaus! Juurikin 10min sitten en tiennyt itkeäkö vai nauraa miehen mentyä nukkumaan:illalliseksi tehty kaalilaatikko pöydällä, miehen lupaama pyykkikone tyhjentämättä, ulko-ovet ei lukossa ja ruokapöytä leivänmuruja täynnä. Mietin kaksi kertaa, jätänkö kaalilaatikon yöksi pöydälle, jotta mieskin ehkä oppisi, mutta en raaskinut. Onneksi mies on nukkumassa, säästyy valitukselta ja aamulla en enää jaksa muistella.

    Olen seurannut blogiasi alusta saakka, voi miten upeita kuvia ja kirjoitustyylisi on houkutteleva! Jatka samaan malliin ja hyvää syksyn alkua! ♡ olette hyvännäköinen pari miehesi kanssa!

[instagram-feed]