Top

Miten saada rahat riittämään kaikkeen?

air -9911-01

Me ollaan oltu mieheni kanssa sairaslomalla kokonaisen vuoden. Töihinpaluu ei tule omalla kohdallani toteutumaan luultavasti vielä tänäkään vuonna. Jari on tehnyt töitä omassa yrityksessään osapäiväisesti sairaslomalla ollessaan, mutta hänkään ei pysty sairautensa takia tekemään kokopäiväisesti töitä vielä pitkään aikaan.

En ole ennen puhunut blogissani juurikaan rahasta ja rahankäytöstäni. Kuitenkin tiedän, että raha on aiheena monia kiinnostava. Eräs lukija kysyikin kerran suoraan, miten meillä voi olla varaa niin moniin hankintoihin, vaikka olemme molemmat pitkällä sairaslomalla. Aihe herätti minussa mielenkiinnon ja siksi päätin kertoa teille miten saamme rahat riittämään kaikkeen.

Vastaan tässä postauksessa näihin kysymyksiin:

1) Mistä meidän perheen tulot ja menot koostuvat?
2) Kuka meillä vastaa raha-asioista ja laskujen maksusta?
3) Kumpi päättää isoista hankinnoista?
4) Riidelläänkö meillä rahasta?

air -0171-01

TULOT & MENOT
– Mieheni yrityksen tulot. Mieheni toimii siis monialayrittäjänä, ja tulonlähteitä on monia: majoituspalveluita, illanviettotilan vuokrausta, kuntosalitoimintaa, varasto- ja toimitilan vuokrausta, asunnon vuokrausta sekä oman mainostoimiston projektiluontoiset työt. Lisäksi mieheni tekee joskus keikkaluontoisia töitä kemiantehtaissa prosessipuhdistajana. Monet hänen yrityksensä eri yritysmuodoista toimivat pitkälti omalla painollaan, ilman että niiden pyörittämiseen menee paljoa aikaa.
Kelan kuntoutustuki, jota minä saan
Vakuutusyhtiön maksama yrittäjän sairauspäiväraha, jota me molemmat saamme. Olen siis itsekin toiminut yrittäjänä ennen sairastumistani.

air -9926-01

– Yrityksellä on luonnollisesti kiinteät kuukausittaiset kulut: puhelin- ja nettimaksut, huoltotyöt, lumityöt, kirjanpito, vakuutukset, sähkö, vesi, lämmitys, kiinteistövero ja muut lakisääteiset verot, joihin menee yhteensä tuhansia euroja kuukaudessa, sillä rakennus on suuri.
– Lisäksi yrityksellä on kuukausittain muita menoja, jotka liittyvät hankintoihin: tarvitaan erilaisia remonttitarvikkeita, kuntosalitarvikkeita, työkaluja, huonekaluja, valaisimia ja vuodevaatteita, vajaa tuhat euroa kuukaudessa.
Asumiskuluihin lainanmaksuineen ja elämisen kuluihin: asumiseen, ruokaan, vakuutuksiin, auton huoltoon ja polttoaineisiin sekä vaatteisiin ja kenkiin meillä menee noin 2000 euroa kuukaudessa
– Lisäksi on “ylellisyysjuttuja” kuten: lehtitilaukset, kampaaja- ja parturikäynnit, herkku- ja alkoholiostokset, ravintolakäynnit, matkat, hotelliyöpymiset, sisustushankinnat, leluostokset lapsille sekä kosmetiikka- ja koruostokset. Näihin meillä menee keskimäärin 800 euroa kuukaudessa.
-Välillä meillä on tiukkoja kuukausia, jolloin kaikki ylimääräiset menot pitää karsia ihan minimiin. Silloin ei ole varaa ostella mitään ylimääräisiä sisustusjuttuja tai vaatteita. Näin voi käydä esimerkiksi silloin, jos autoa joutuu huoltamaan isolla summalla tai yrityksellä erääntyy useita isoja laskuja samaan aikaan.

KUMPI VASTAA RAHASTA?
Mieheni vastaa meillä raha-asioista, mutta rahat ovat yhteisiä. Molempien tulot ohjautuvat yhteiselle tilille, josta Jari maksaa kaikki laskut. Lisäksi miehelläni on yritystili, josta hän maksaa yrityksen menot. On luonnollista, että Jari vastaa raha-asioista, sillä hän on aina ollut meillä se, joka tekee enemmän töitä ja tienaa enemmän, ja hänellä on parempi taito käsitellä rahaa. Itse olen helposti aikamoinen tuhlailija, joten tuntuu turvalliselta antaa mieheni vastata rahoistamme. Yleensä jos on tiukkaa, Jari ilmoittaa minulle, etten saa ostella nyt mitään. Tämä järjestely sopii mulle oikein hyvin.

eteinen_-0581-01

KUMPI PÄÄTTÄÄ HANKINNOISTA?
Meillä minä yleensä olen se, joka ehdottaa jotain isompaa hankintaa tai matkaa. Yhdessä sitten päätämme, teemmekö hankinnan nyt vai myöhemmin, vai emmekö ollenkaan. Olen tosi iloinen siitä, että mulla on mies, joka kunnioittaa ehdotuksiani ja mieltymyksiäni. Hän osaa myös perustella, jos jokin hankinta ei ole sillä hetkellä mahdollinen. En koskaan tee mitään satojen eurojen tai sitä kalliimpaa ostosta kysymättä ensin mieheni mielipidettä. Mieheni käyttää aika paljon rahaa autonlaittoon ja teknisiin vempaimiin, kuten musiikinkuuntelulaitteisiin, eikä hän kysy niihin minulta lupaa, eikä hänen tarvitsekaan. Luotan täysin siihen, että mieheni on tilanteen tasalla eikä tee ostoksia, joita taloutemme ei kestä. Me molemmat olemme aina saaneet tehdä tasapuolisesti hankintoja itsellemme. Emme ole kateellisia toistemme rahoista, sillä kaikki raha on yhteistä.

TULEEKO RAHASTA RIITAA?
Meillä riidellään harvoin rahasta. Yleensä, jos erimielisyyttä tai sanomista tulee, se johtuu siitä, etten ole noudattanut Jarin kehotusta olla ostamatta mitään ylimääräistä siinä kuussa. Joskus olen saattanut innostuksissani tilailla tavaroita, meikkejä tai vaatteita kertomatta niistä Jarille. Vasta tilitiedoista hän on nähnyt tuhlailuni ja tulee sanomaan minulle niistä. Minusta se on ihan oikein, ja koitankin silloin myöntää virheeni. Minulla on paha tapa tuhlata rahaa hetken mielijohteesta, mutta onneksi se ei ole aiheuttanut meille mitään suurempia ongelmia.

 

eteinen_-0578-01

***

Seuraavassa postauksessa kerron teille vähän lisää siitä, millainen rahankäyttäjä olen. Listaan postaukseen asioita, joista pihistän ja mihin panostan.

Mitä muuten pidit tästä jutusta? Olisi  myös kiinnostavaa kuulla, miten teillä käytetään rahaa: ovatko rahat yhteiset vai erilliset?

 

Comments

 1. Tosi mielenkiintoinen juttu, kiitos kun avasit teidän talouselämää noin paljon! Tällaista olisi kiva lukea muidenkin blogeista ihan silkasta mielenkiinnosta.

  Meillä on ikäväkyllä kaksi huonoa rahankäyttäjää perheessä, minä ja mieheni. Elämme pienellä summalla yli varojemme joka kuukausi, eikä säästöjä kerry siihen tahtiin kuin haluaisin. Olen niin monta kertaa toivonut että minunkin mieheni olisi jämpti ja hoitaisi raha-asiat, mutta hän on meistä nimenomaan se pahempi tuhlari. Onneksi omaisuutta on paljon ja monesta jutusta voisi tiukan paikan tullen luopua, mutta näköjään ilman mitään painavaa syytä emme ole saaneet rahankäyttötottumuksiamme kuriin.:/

  • Kiitos mukavasta palautteesta! =) Tunnistan kyllä tuosta huonosta rahankäyttäjästä ainakin itseni :/ En ole koskaan ollut mikään säästäjä. Meillä on kyllä säästötili, muttemme oikeastaan käytä sitä 😀 Kaikki mikä tulee, menee. Se on vähän huono juttu, myönnän! Rahankäyttötottumuksia on mahdollista, mutta vaikeaa muuttaa. Monesti tavat juontaa juuret ihan lapsuuteen asti.

 2. Kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksesta.

  Pidän kovasti sisustamisesta, ja välillä tarvitaan tasapainoilua raha-asioissa. Kaikkea ei aina pysty toteuttamaan heti.

  Meillä on sekä yhteiset että erilliset rahat. Ja se on toiminut. Yhteiset periaatteemme mieheni kanssa on, että 30% tuloista saa mennä asumiskuluihin, 30% muihin pakollisiin elinkustannuksiin, 30% säästöön (lapsille, lomiin ja pahanpäivän varalle) ja 10% omiin “turhuuksiin”.
  Tämä on toiminut meillä.

  Kuvasi ovat jälleen levollisen kauniita. Kiitos!

  • Kiitos kun kerroit miten rahat teidän perheessä jaetaan😊 tuo kuulostaakin ihan toimivalta järjestelyltä👍 Minäkin rakastan sisustamista todella paljon ja voisin tuhlata siihen tonneittain rahaa😄 mitä ei tietenkään niin paljon ole. Eikä tarvii ollakaan. Tyytyväisyyden kehittämänen on paljon tärkeämäpää kuin kodin koristeleminen loputtomilla tavaroilla😊

 3. Olette rikas pariskunta. Meillä rahaa menee kuukaudessa n. 3000 euro. Se on jotakuinkin kaikki mitä talouteen tulee. Siinä on ihan kaikki. Asuntovelka vastikkeineen, autovelka (+huollot, korjaukset, renkaat jne.), koko perheen vaatetus (ja ylipäätään kaikki talouden tekstiili), sähköt, lämmitys, ruuat, bensat, vakuutukset, matkat (joita ei ole) puhelimet ( sekä kulut niistä) ja netti… ja siis aivan kaikki sisältyy tuohon 3000 euroon.

  • Kiitos kommentistasi😊 on totta että meidän yrityksen liikevaihto on aika suuri ja rahaa liikkuu verrattain paljon, mutta se mitä jää meille käteen elämiseen yrityksen kulujen jälkeen ei ole mitenkään merkittävästi enemmän kuin 3000euroa. Kuukausittain tuo määrä myös hieman vaihtelee. Me emme myöskään koskaan saa lomarahoja emmekä lomaltapaluurahaa koska olemme yrittäjiä. Maksamme kaikki tuloistamme. Aina rahaa ei jää esim. matkusteluun. Mutta en valita, olen tyytyväinen elämäämme näin. Rahan määrä ei ole mikään onnellisuuden mittari tai tae. Muistetaan, että elämästä tekee elämisen arvoisen ihan muut asiat kuin se mitä rahalla saa😊

 4. Kääk. Me ollaan mieheni kanssa lähellä köyhyysrajan mikä on Suomessa jo rajattu tietyn tulorajan mukaan.
  Emme todellakaan saa edes 3000e.vaan kahden yhteistulot on 2500e. Siihen kuuluu sitten kaikki menot kuten edellä.
  Joskus kun oli hyvinä aikoina mahd.säästää pikkuhiljaa niin nyt elintaso on niin kallistunut että syömme joka kuukausi tätä pientä säästöä ikävä kyllä. Miten meidän käy kun se on kulutettu jotta laskut saa maksettua. Huh!!
  Yhteinentili tosiaan ollut 35v.koska perheemme on ollut yhteinen niin rahat myös. Ei ole pullojen kerääminen ollut outoa kun lapset oli pieniä jotta saisi rahaa,ei olisi muuten ollut kolikoita millä ostaa maitoa lspsille.
  Tätä on monilla työttömillä tänäkin päivänä .

  • Kiitos Nanna kun raotit teidän perheen rahapuolta meillekin! On totta, että monet tulevat toimeen hyvinkin pienillä tuloilla. Ja silti he voivat nauttia elämästään siinä missä muutkin. Minustakin tuo ajatus on jotenkin kiva ja toimiva, että molempien rahat ovat kokonaan yhteiset. Avioliitto on kuin yhteinen yritys, jonka eteen työskennellään ja johon annetaan oma panos joka kuukausi. Minusta tuntuu, että lapsetkin oppivat arvostamaan rahaa helpommin, jos yltäkylläisyys ei ole itsestäänselvyys. Siinä mielessä niukkuus ja vähävaraisuus voi olla lapsien kannalta opettavaisempaa 🙂

  • Ei siinä tapauksessa jos se on tai-tili. Molemmilla on yhtäläiset oikeudet tilliin. Näin on meidän tapauksessa 🙂

 5. Tai – tili ja kuolma: vain pakolliset kuolemasta johtuvat kulut voit maksaa, et muuta. Juristimme piti erittäin tärkeänä, että molemmilla on omat tilit. Jos talouden hoito on helpompaa yhteisellä taloustilillä, niin sellainen voi olla: molemmat siirtävät sinne rahaa perheen kuluja varten, mutta palkka ja muut tulot syytä tulla omalle tilille. Monelta hankaluudelta vältyy, kun toinen on poissa.

  • Sinänsä aika synkkä puheenaihe.. en ole ottanut asiasta selvää sillä toisen kuolema on kaukainen asia. Täytynee silti miettiä tulevaisuuden varalle yhteinen taloustili:)

 6. Lue et:n artikkeli: saako leski käyttää yhteistä tiliä. Ei ole ihan niin kuin kuvittelet. Myös pankkien sivuilla on asiatietoa. Oikeus kuolleen puolison tiliosuuteen siirtyy kuolinpesälle, ei siis pelkästään leskelle, teilläkin on lapsia. Kyllä oma tili on järkevä. Yhteistilä saa käyttää vain tilin toinen omistja yhdessä kuolinpesän kanssa ja tämä tuo monta käytännön ongelmaa. Kokemusta kuolinpesän asioitten hoidosta on. Luulo ei ole tiedon väärtti.

  • Juu en ala väittelemään asiasta josta en tiedä. Pankkivirkailija ei ole meille asiasta maininnut koskaan. Täytynee hankkia yhteinen taloustili vaikka kuolema sinänsä onkin kaukainen asia meille.

 7. Helena ja Liisa. Valtakirja kuolinpesän osakkailta takaa sen että leski voi käyttää tiliä. Se täytyy tietysti saada pian koska mitään rahaliikennettä ei voi sitä ennen tehdä.
  Alaikäiset lapset ei kuulu vielä siihen piiriin. Kokemusta on asiasta. Ei ongelmaa jollei joku kuolinpesän osakas kieltäydy kirjoittamasta valtakirjaa.
  Yleisesti ottaen yhteisessä tilissä ei mitään hankaluutta.

   • “on tärkeää maksaa vainajalle osoitetut laskut nimenomaan vainajan tililtä – esimerkiksi sairaala- ja hautauskulut. Laskuja ei kannata maksaa kuolinpesän osakkaan omalta tililtä – näin kuolinpesän raha-asiat pysyvät järjestyksessä.” Tänä on suora lainaus Nordean ohjeesta.
    – ei niin pientä perintöä, että ei siitä eripuraa saattaisi syntä
    – toivottavsti kaukainen asia, mutta niin monta kertaa on hankaluuksia tullut, maailma on avara ja kuolinpesän allekirjoituksiakin voi olla vaikea saada
    Lue myös:
    https://www.minilex.fi/a/kuolinpes%C3%A4-ja-yhteinen-tili
    – asioita pystyy hoitamaan, mutta yhteinen tili on omaa paljon hankalampi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

10 + eighteen =