Top

MITEN TUKEA LASTA KOULUN ALOITUKSESSA?

Meidän vanhin tyttö, Sofianna, aloittaa koulun ensi viikolla. Tuntuu uskomattomalta ajatella, että meidän oma rakas pikku tyttö on jo koululainen! Olen viime aikoina paljon pohtinut, miten voisin tukea häntä parhaani mukaan koulutien aloituksessa.

Sofiannasta on kasvanut ihana pieni neiti. Hän on tosi taitava piirtämään ja askartelemaan. Sofianna on rauhallinen, ystävällinen ja todella sopeutuvainen. Hän odottaa koulun alkua innokkaana ja vähän jännittyneenä.

Muistan miten jännittynyt minä olin ekana koulupäivänäni. Koulurakennus tuntui suurelta ja vähän kolkolta. Pidin äidin kädestä kiinni kun hän saattoi minut koulun pihalle Heteniityn ala-asteelle. Se hetki on jäänyt ikuisesti mieleeni!

koululainen (3 of 5)-01

koululainen (4 of 7)-01

Koulun aloitukseen liittyy paljon uusia asioita lapsen elämässä. Lapsen pitää sopeutua uuteen ryhmään, tutustua opettajaan ja luokan sääntöihin, löytää ystäviä ja oppia uusia taitoja. Äitinä toivoisin, että voisin olla hänelle tukena  tässä isossa elämänmuutoksessa mahdollisimman paljon.

Välittämisen voi osoittaa lapselle monella tavalla. Olen jutellut Sofiannan kanssa aina iltaisin sängyn vierellä. Olen kertonut, mitä koulussa tehdään ja missä Sofianna on mielestäni hyvä. Olen kertonut hänelle, että olen varma hänen saavan monia uusia kavereita, hän on niin kiva tyttö. Me ollaan myös harjoiteltu lukemista ja kirjoittamista yhdessä.

koululainen (5 of 7)-01

koululainen (2 of 7)-01

Olemme Sofiannan kanssa sisustaneet hänelle oman huoneen. Koulurepun toin hänelle tuliaisena Mallorcalta. 120cm leveän jenkkisängyn löysimme ilmaiseksi Torista. Sen lisäksi huoneessa on leluja, kirjoja sekä pöytä, jossa voi piirtää ja miksei tehdä myös läksyjä. Sofianna on saanut laittaa pöydälle rasioihin omia tärkeitä juttujaan, kuten tarroja ja kimalleliimoja. Pöydän äärellä on kolme samanlaista tuolia, jotta kaikki lapset voi siinä halutessaan piirtää ja askarrella yhdessä.

koululainen (1 of 7)-01
koululainen (7 of 7)-01
koululainen (5 of 5)-01

Ensimmäisenä koulupäivänä me mennään molemmat saattamaan Sofianna koululle. Meidän perheen tilanne on siinä mielessä erilainen, että lapset eivät asu arkipäivisin kotona koulun alkaessa. Silti voin osallistua hänen koulunaloitukseensa. Tässä tapoja, jotka itselleni tulee mieleen:

-Olen kiinnostunut hänestä ja hänen kavereistaan

– Kutsun kavereita meille kylään viikonloppuisin

– Pidän lapsen lukujärjestystä myös itselläni

-Autan läksyissä

-Käyn joskus koululla

-Osallistun vanhempainiltoihin ja olen yhteistoiminnallinen opettajan kanssa

-Kyselen ja juttelen lapselle tärkeistä asioista

Mitä muita tapoja sinulla tulee mieleen, miten vanhempi voisi olla tukena lapsen koulunaloituksessa? 

Huomenna meillä on tärkeä palaveri, jossa me yhdessä sosiaalityöntekijöiden, sijaisvanhempien, äitini ja anoppini kanssa keskustellaan lasten sijaisasumisen jatkosta. Tilanne on totta kai vakava ja aiheuttaa minussa väkisinkin surun ja huolen tunteita. Pakko kuitenkin uskoa ja luottaa siihen, että asiat vielä kääntyy parhain päin.💛

KOULULAISEN HUONE

Sänky / Tori.fi
Koristetyynyt/ HM Home
Päiväpeitto/ HM Home
Torkkupeitto/ Hemtex
Piirustuspöytä / Itse tehty
Tuolit/Veke.fi
Samettiverhot/ HM Home ja Eurokangas, itse ommeltu
Kukkatarrat seinällä / Rockymountain decals (saatu)

Mitä muuten tykkäätte tästä ekaluokkalaisen huoneesta?

koululainen (4 of 5)-01

Comments

 1. Suloinen huone. Tuli mieleen, että minkälainen huone tytöllä on sijaispaikassa… Käytkö sinä siellä?

  Omat koulunaloitusmuistoni ovat pelkästään positiivisia. Muutimme lapsuuskodissani joka kahden vuoden päästä ja aina oli kiva mennä uuteen kouluun.

  Isäni on opettaja ja hän piti erittäin tarkasti huolta siitä, ETTEI KOSKAAN saanut arvostella opettajia. (Joten kaikki purnakset kerrottiin äidille vähän niinkuin salaa…) Tämä on tärkeää vielä nykyäänkin siinä mielessä, että vanhemmat eivät saa sortua opettajien arvosteluun lapsen kuullen, jotta lapsella säilyy auktoriteetin kunnioitus. Olen kuullut opettajien sanovan tyyliin “kyllä lasten kanssa vielä pärjää, mutta ne vanhemmat.” Tarkoittavat vanhempia, jotka puuttuvat joka asiaan kyseenalaistaen opettajien taidot ja kokemyksen.

  • Onpa kiva kuulla että sinulla on ollut hyvät koulumuistot! =) Minäkin vaihdoin koulua jonkun kerran, ja aina muistan kyllä saaneeni kavereita. Tytöillä on sijaisperheessä yksi yhteinen huone, jossa he nukkuvat. Sitten heillä on erikseen oleskeluhuone, jossa voi askarrella tai katsoa telkkaria. Ollaan me pari kertaa käyty sijaisperheen luona kylässä silloin alussa, mutta varsinaiset tapaamiset järjestetään aina lasten omassa kodissa, tämä on myös yleinen käytäntö =)

 2. Voi miten kauniisti kirjoitat tyttäresi koulun aloituksen herättämistä ajatuksistasi! Ihan samoja juttuja pyöri minunkin päässäni, kun tyttäreni aloittivat koulun viime syksynä. Meillä kaikki sujui tosi hyvin! Tytöt tykkäävät koulusta ja opesta, heillä on paljon kavereita, oppivat hyvin lukemaan ja matikkakin sujuu jo jotenkuten 😉 Odottavat innolla tokaluokan alkua!

  Tärkeintä lapsen koulutaipaleen alussa mielestäni on pyrkiä säilyttämään oppimisen ilo ja tukea lasta kaverisuhteiden kehittymisessä. Me perustettiin luokan tyttöjen äitien kanssa oma whatsapp-ryhmä, jossa sovittiin yhteisiä leikkitreffejä ja muita aktiviteetteja. Ja muutenkin jaettiin ajatuksia ja fiiliksiä kouluun ja iltapäiväkerhoon liittyvistä asioista. Tämä auttoi etenkin ujompia lapsia kaverisuhteiden luomisessa 🙂

  Voimia huomiseen rankkaan päivään. Toivottavasti palaveri menee mahdollisimman hyvin.

  Ps. Ihana huone tyttärelläsi 🙂

  • Kiitos kannustavasta viestistä! Kyllä minäkin uskon että kaikki menee lopulta hyvin. Kyllähän sitä äitiä jännittää koulun alkua siinä missä lapsikin:) Ja tunteet on mulla varmasti pinnassa kun saatan hänet kouluun💛 Tuo olikin hyvä vinkki että perustaa Whatsapp ryhmä luokkalaisten äitien kanssa. Hyvä yhteishenki välittyy lapsille asti:) Meillä on se hyvä puoli, että Sofin tuleva ope on mun ystävä ja tietää meidän perhetilanteen:)

 3. Hei, olisiko jotain vinkkejä itsetehtyihin kalusteisiin? Tuntuu käytännössä hankalalta kun tuntuu, ettei itsellä ole taitoa tai välineitä, mutta kiinnostusta olisi 😀 Mistä ja miten kannattaisi aloittaa? Tuo pöytä on siistin ja hienon näköinen.

  • Heippa! Me ollaan kyllä varmaan vääriä henkilöitä auttamaan tässä asiassa😅 Me ei olla mitään nikkareita kumpikaan. Tähän pöytään vain laitoin että se on itse tehty koska näitä pöytiä ei voi ostaa mistään. Me teetettiin tuo pöytälevy yhdellä meidän tutun firmalla ja kiinnitettiin pöytälevyyn ikean säädettävät jalat:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

10 + five =