Top

NÄIN AION SELVITÄ VUODEN PIMEIMMÄSTÄ AJASTA

olkkari-6680-01

Mitä sinä kaipaat marraskuussa eniten? Lämpöä, valoa, energiaa, unta tai jotain muuta?

Tulin juuri kotiin tunnin pyörälenkiltä. Oli ehtinyt tulla jo pimeä. Marraskuinen +4 -asteinen tihkusade yhdistettynä pimeyteen ja vastatuuleen ei ole mikään maailman houkuttelevin yhdistelmä. Mutta oma viehätyksensä siinäkin on. Kuuntelin polkiessani musiikkia ja tunsin, miten kehoni lämpesi. Olin tosi tyytyväinen että lähdin ja palkinnoksi ahkeruudestani keitin itselleni kotiinpalattuani kupillisen kuumaa glögiä.

Marraskuu on tunnettu siitä, että se on vuoden ankein kuukausi. Eikä käy kieltäminen. Tällä viikolla on satanut joka päivä ja taivasta on verhonnut hievahtamaton tasapaksu harmaa massa. Jotenkin tästä marraskuusta on tänäkin vuonna silti selvittävä. Luin juuri vanhoja postauksiani kahden vuoden takaa. Muistan hyvin sen väsymyksen, joka mulla silloin (jo) oli. Mutta muistan myös, että sain silloin samoista asioista voimaa kuin nytkin.

Viikko sitten otin tavoitteeksi liikkua joka päivä jonkin verran. Vaikkei siitä sillä hetkellä tuntisikaan saavansa mitään, ei liikunnasta ainakaan haittaa ole. Nyt olen liikkunut joka päivä, joskin eilen jouduin jättämään liikunnan väliin erityisen huonon voinnin takia. Liikunta ei poista mun väsymystä eikä paranna mielialaa kuin ehkä ihan hetkellisesti, mutta uskon, että pitkällä aikavälillä sen vaikutus on myönteinen. Ainakaan ei voi sanoa, etten olisi yrittänyt.

Muillakin pienillä asioilla on merkitystä. Jokaiselle nämä pienet iloa tuovat asiat voi olla eri juttuja. Mulle kodin siistinä pitäminen ja vaikkapa sängyn petaaminen antaa hyvää mieltä. Se on sellaista ohimenevää mutta kuitenkin merkityksellistä iloa. Ehkä sen vaikutuksen huomaa selvimmin vasta, kun niitä asioita ei tee. Epäsiisti koti ei ainakaan lisää iloa millään tavalla vaan ehkä jopa vie sitä pois. Oletko huomannut saman?

En petaa sänkyä läheskään joka päivä. En yksinkertaisesti jaksa eikä minulla ole siihen yleensä edes mielenkiintoa. Mutta välillä hemmottelen itseäni petaamalla sen oikein huolellisesti ja kauniisti, kuten tein sinä päivänä, kun otin nämä kuvatkin. Levitin sängylle vastustamattoman pehmeän tekoturkisviltin (HM Home) ja asettelin sen pariksi pörröiset lampaantaljatyynyt (Ikea).

olkkari-6696-01
olkkari-6733-01

olkkari-6667-01

Olen myös innostunut lukemaan. Kävin yhtenä päivänä kirjastossa lainaamassa pinon kirjoja. Luen lähinnä psykologista tietokirjallisuutta: kasvatus-, kehitys-, sosiaali- ja neuropsykologiaa. Se voi kuulostaa puisevalta, mutta mulle se on oikeasti kiinnostavaa ja samalla myös rentouttavaa, koska loikoilen samalla viltin alla ja unohdan sillä hetkellä kaiken muun.

Ajattelin lukea myös joitakin elämäkertoja. Luen, koska haluan ymmärtää. Haluan ymmärtää enemmän sitä, miten mieli toimii. Haluan myös ymmärtää paremmin muita, heidän käytöksensä taustalla olevia asioita. Haluan olla ymmärtävä ja lempeä kasvattaja lapsilleni. Yritän ymmärtää myös itseäni. Miksi musta tuntuu tältä? Miten lapsuudenaikainen kehitys ja silloiset olosuhteet vaikuttaa minuun? Miten voisin lisätä omaa hyvinvointiani? Koska vain jos minä voin hyvin, myös perheenjäseneni voivat voida hyvin. Jokaisella meistä on valtava vaikutus toisiin.

Silloin kun elämässä on vaikeaa tai marraskuinen ankeus vain yrittää vallata mielen, kannattaa etsiä ja vaalia niitä asioita, jotka on itselle merkityksellisiä ja voimaa antavia.

Mikä tuo sinulle hyvän olon just nyt?

Voit kommentoida ajatuksistasi blogini Facebookissa ❤️