Top

MISTÄ ONNELLISUUS SYNTYY?

Olen usein kuullut sanottavan, että kannattaa mieluummin satsata elämyksiin kuin materiaan.

On totta, että jonkin uuden tavaran tuoma hetkellinen mielihyvä katoaa suhteellisen nopeasti, ja taas on saatava jotain uutta. Olen myös kuullut jonkun psykologin todenneen, että mitä enemmän pyrkii saamaan onnellisuuden tunnetta aineellisista asioista, sitä vähemmän ne sitä antavat. Oletko sinä kokenut asian olevan näin?

Itse myönnän käyttäneeni kuukausittain aika paljonkin rahaa shoppailuun parantaakseni mielialaani. Kyllähän siitä hetkellisesti parempi mieli on tullutkin ja jotenkin sitä on uskotellut itselleen, että ei tämä muutaman kympin ostos  silloin tällöin mitään haittaa. Siksi tuntuikin suorastaan “tuhlaukselta”, kun muutama kuukausi sitten varasin  meille lomamatkan. En ole tottunut maksamaan useita satoja euroja jostain, mikä ei ole niin konkreettista kuin jokin tavara.

Saatatte muistaakin kun kerroin kärsiväni lomakateudesta ja tunteneeni oloni synkäksi sen vuoksi, etten ole päässyt matkustelemaan.

No, viikko sitten palasimme ensimmäiseltä ulkomaanmatkaltamme. Listasin jo aiemmin lomakohteenaamme olleen Prahan plussat ja miinukset mutta nyt ajattelin kertoa lomastamme siltä kannalta, mitä tärkeää koen loman antaneen minulle ja millä mielin palasin kotiin.

Muistan miten hämmentynyt olin, kun saavuimme ensimmäisenä iltana hotellillemme autonkuljettan saattaessa meidät hotellin etuovelle. Saimme hyvin kohteliasta palvelua ja meidät ohjattiin ensimmäisenä hotellin terassille nauttimaan tervetuliaismaljoja. Sillä välin hotellin työntekijä vei laukkumme huoneeseemme. Tunsin sillä hetkellä itseni hyvin hienoksi leidiksi! 😀
20170720_183447-01

20170720_183458-01

Nautin myös kauniisti sijatusta vuoteesta, joka odotti meitä joka iltapäivä palatessamme kaupungilta hotellille. Panin merkille uudet vesipullot, jotka siivooja joka kerta jätti keittiön tasolle meitä varten, kauniisti taitellun vessapaperin ja puhtaat pyyhkeet ripustettuna kylpyhuoneeseen. Tämä kaikki sai minut tuntemaan oloni erityiseksi. Kerrankin minua hemmotellaan näin ihanalla tavalla!

Prahasta jäi myös mieleen kuuma, kostea ilma, jonka lämmön tunsin syvällä ihossani. Nautin lämmöstä joka solullani! Sain erityistä iloa myös uskomattoman kauniista maisemista, jotka avautuivat auringonlaskun aikaan siltojen yli. Nautin tunteesta, että saan olla kahden rakkaani kanssa ja kokea uusia asioita hänen kanssaan.

20170722_085923-01
20170722_090133-01
Nämä tunnekokemukset ovat paljon arvokkaampia ja pitkäaikaisempia kuin ne ostokset, joita toimme mukanamme matkalta.  Ymmärrän miksi niin monet pitävät matkustelusta ja varaavat siihen aikaa ja rahaa joka vuosi. Matkoilla saadut uudet kokemukset herättävät syviä tunteita, hyvää mieltä, joista onnellisuus osaltaan koostuu. Mitä vahvemman tunteen tilanne herättää, sitä syvempi muistijälki siitä muodostuu. Elämykset ja niiden tuomat muistot jäävät elämään meihin.20170719_191230-01

Vaikka matkustaisin maailman ääriin, en pääsisi pakoon tätä alakuloa, joka sisälläni kalvaa.

Pelkkää onnea ja aututta ei loma meille kuitenkaan ollut. Nämä mistä äsken kerroin, olivat vain osa niistä tunteista joita koin. Lomaa varjosti alakuloinen mielalani ja itsepintainen väsymys, joka teki minut hetkittäin aivan voimattomaksi. Kesken erään kävelymatkan kauppakeskusesta hotellille romahdin aivan täysin enkä pystynyt kävelemään enää metriäkään. Laskin kantamukset maahan ja purskahdin itkuun. Lopulta jatkoimme matkaa, mutta tämä osoitti minulle, ettei voimani ole tallella eikä mikään loma tai maisenmanvaihdos tuo niitä takaisin.

Väsymys paheni ja mielialani laski loman loppua kohden, ja seuraavina päivinä en lähtenyt aamupäivällä minnekään vaan jäin hotellille nukkumaan  mieheni lähtiessä kaupungille. En noussut edes syömään hotellin aamiaista. Luulen, että fyysinen rasitus yhdistettynä ikävään lapsia kohtaan teki olostani tukalan. Myös sen tosiasian hyväksyminen, ettei edes unelmaolosuhteet poista ahdistavaa oloani, otti koville. Viidentenä päivänä kun odottelimme aulan sohvalla kuljetusta lentokentälle, nukahdin uupuneena mieheni syliin.
Kotiin lasten kanssa palattuamme kolmen viikon reissun jälkeen olin ihan tajuttoman väsynyt, väsyneempi kuin ennen lomaa. On todella inhottavaa huomata, ettei mikään ulkoinen tekijä voi parantaa masennustani. Vaikka matkustaisin maailman ääriin, en pääsisi pakoon tätä alakuloa, joka sisälläni kalvaa.

Entäs se lomakateus, mitä sille kuuluu?

Vaikka voisin tehdä ja saada kaiken sen, mitä muissa kadehdin, en voisi olla yhtään onnellisempi kuin nyt olen.

Ainakin tämä reissu oli minulle hyvä osoitus siitä, että on turha kadehtia sitä mitä muut tekevät. Vaikka voisin tehdä ja saada kaiken sen, mitä muissa kadehdin, en voisi olla yhtään onnellisempi kuin nyt olen. Onnellisuus on pohjimmiltaan sitä, että pystyy kehittämään  tyytyväisyyttä riippumatta siitä missä olosuhteissa elää. Helppoa se ei ole enkä usko, että pääsen koskaan täysin eroon kateuden tunteesta. Reissuun en kuitenkaan nyt kaipaa, ja nähdessäni jonkun aurinkoisen lomakuvan, ajattelen mielessäni: “Tiedän, ettei mikään ole pelkästään sitä miltä se näyttää. Myös reissaaminen ottaa voimille. Nyt nautin siitä, että saan olla kotona.”

arki-5959-01

 

 

Comments

 1. Moi pitkästä aikaa!

  Itsekin nautin lomista vaikka samalla ovat myös väsyttäviä..
  Lomia kohtaan on oltava oikea asenne – muutama päivä tai viikko menee nopeasti ja pettymys on sitä suurempi mitä korkeammalla odotukset ovat olleet.
  Toi on hyvä huomata ettei mikään ulkoinen tekijä voi muuttaa tyytymättömyydentunnettamme, masennuksesta puhumattakaan.
  Kiva kuulla että oli kuitenkin mukavia hetkiä!

  • No moikka Marianne!=) Se on totta että hirveän korkeita odotuksia ei kannata itselleen tai lomalle asettaa, koska silloin on paljon enemmän sitä mihin voi pettyä 🙂 Mulla on vielä paljon opittavaa suhtautumisesta itseeni ja elämään. Olen liian vaativa monia asioita kohtaan ja se uuvuttaa minut. Mutta onneksi te aina välillä muistutatte minua siitä miten asioista voi MYÖS ajatella, vähän rennommin 😉

 2. Niin kivoja kuvia olet reissussa ottanut, että pieni matkakuume taisi nyt iskeä 🙂

 3. Näinhän se on että yhteiset kokemukset oli ne sitten kotimaassa tai ulkomailla ovat ikimuistoisia ja niitä on kiva muistella kuvien kera.
  Vaikka “matkailu avartaa” niin kyllä “reissussa rähjääntyy”?.
  Itse olen aina ihan sippu poikki väsynyt kun tulemme matkoilta.
  Yleensä kun päivän viettää ensin lentokentällä lorvaillen ja koneet on yleensä vähän myöhässä, sit istut ahtaassa lentsikassa 7-10h ja vielä kotimaan lennot päälle tai autoilu kotiin niin HUH,HUH!.
  Tuntuu että olis loman tarpeessa kun kotiin saapuu ?.
  Mutta ennemin satsaan rahaa lomiin kuin kotiin.
  Ne muistot on vain niin ihania❤

  • Juu kyllä! Ikävä osa matkailua on juurikin tuo matkaaminen kohteeseen ja pois. Niin raskasta ja tukalaa! Mutta on se loma silti aina sen arvoista, vaikka tietysti kaukaisempiin maihin ei ihan lyhyeksi ajaksi edes lähdekään 🙂