Top

Postaussarja osa 2/3: KODIN SISUSTUSSUUNNITELMA

 

Tätä kotia suunnitellessani päätin pitää lähtökohtana sitä, että valoa ja avointa tilaa pitää olla runsaasti. Aiemmassa rivitalokodissamme minua vaivasi usein yleisvalon riittämättömyys. Ikkunat olivat aika pienet ja niitä varjosti koko terassin levyinen kate sekä metsä, joka alkoi heti terassin takaa. Luonnonvalon päästämiseksi sisään suurensimme ikkunoita ja lisäsimme niitä olohuoneeseen ja ruokailutilaan. Kaadoimme puita talon viereltä, jotta ne eivät olisi varjostamassa. Sen lisäksi tein kattavan valaistussuunnitelman osana sisustussuunnitelmaa, josta kerron teille nyt tarkemmin.

Käytin pelkästään asunnon valaistuksen suunnitteluun laskujeni mukaan yli 40 tuntia aikaa. Mistä lähdin liikkeelle? Pohjapiirroksesta.

img_20160927_183249

Tulostin näitä pohjakuvia noin 10 kappaletta. (Pohjakuvassa näkyy katkoviivoilla entisten seinien paikat.) Piirsin jokaiseen pohjakuvaan pienillä pisteillä pallot niihin kohtiin, mihin tulisi mitäkin valoja. Myös pistorasjojen paikat merkitsin tällä tavalla. Näin sähköasentajien oli helppo nähdä, mihin kohtaa halusin mitäkin. Suunnitelmani oli niin kattava ja tarkka, että sähköasentajien ei tarvinnut tällä kertaa tehdä mitään erillistä suunnitelmaa. Pilkulliset pohjapiirrokset kädessään he hääräsivät ympäri kämppää vetämässä piuhoja 😀
C:UsersvppDesktopjs hirvasKALLIOKUMPU 22KALLIOKUMPU 22 HIR

Valaistussuunitelmaani sisältyi seuraavat eri valaistusratkaisut:

 1. Led-alasvalot 4W (60 kpl)
 2. Led-alasvalot 12W (4kpl)
 3. Led-nauhat kaappien alle
 4. Led-kaappivalot (2kpl)
 5. Saunan ja kylpyhuoneen pienet led-valot
 6. Upotetut seinävalaisimet kylpyhuoneeseen ja yleistiloihin
 7. Upotetut yövalaisimet
 8. Kattopistokepaikat kattovalaisimille
 9. Liesituulettimen paikka (liesituulettimeen on integroitu valaisin)
 10. Ulkovalot (talon ulkoseinään ja terassille)

sosusut-62-of-66

Valitsin kotiimme led-valojen Kelvinasteeksi 2800. Se on hieman lämpimämmän sävyinen valo kuin kirkas ja viileänvalkoinen  yli 3000K.  Koska tyylini ei ole yhtään moderni, mielestäni kodin valaistuskin saa olla silloin hiukan pehmeämpi ja lämpimämpi, ei vähääkään sinertävä eikä kylmä.

sosusut-7-of-66

Kaksi metriä leveää käytävää valaisee intergroidut seinävalaisimet mutta myös ikkuna, joka tehtiin makuuhuoneen ja käytävän välille.

Minulla oli kova työ etsiä netistä kaikkien  eri valaisimien sopivat mallit ja toimittajat. En kelpuuttanut mitä tahansa, ja lopulta kaikki led-alasvalot (eli spottivalot) tilattiin sähköliikkeen kautta suoraan, jotta ne tulisivat varmasti oikein. Muut valaisimet tilasin itse netistä eri verkkokaupoista. Suosikkiverkkokauppojani valaisinostoksilla olivat taloon.com ja lumenluxstore.fi.

Yövalojärjestelmä luo himmeää valoa
öisin jokaiseen huoneeseen.

sosusut-34-of-66

Yövalot on upotettu seinään pistorasioiden yläpuolelle.

Valaisimien paikat mietin todella tarkkaan. Niin tarkkaan, että tiesin lähes sentilleen sanoa jokaisen paikan, kun sisäkattomme asentaja Ninapinta tuli tekemään asennusta. Valitsimme sisäkattomateriaaliksi stretch-katon, joka on joustavaa kumimuovia. Siihen upotettiin valkoisten kaulusten avulla ledit ja pistokkeet. Jos teitä kiinnostaa kuulla, voin kertoa omassa postauksessaan myös tästä hieman erilaisesta kattovalinnastamme, johon olemme aivan suorastaan rakastuneet.

sosusut-8-of-66

Tässä vielä muutama vinkkini onnistuneen valaistuksen suunnitteluun:

 • Yövalojärjestelmä luo himmeää, häikäisemätöntä valoa öisin. Kyse on siis seinään upotetuista, lattianrajassa olevista himmeistä valoista, jotka sytytämme aina iltaisin. Ilman yövaloja kodissa olisi yöllä pilkkopimeää, sillä ulkoa ei tule valoa. Vaikka näiden hankkiminen ja asentaminen vei tuntuvan loven valaistusbudjetistamme, näitä en vaihtaisi pois. Jokaisessa makuuhuoneessa, wc:ssä ja kulkuväylillä sekä muissa tiloissa on oma yövalonsa
 • Toinen vinkkini valaistuksen suunnitteluun on asentaa led-alasvaloja eli spottivaloja muuallekin kuin seinien vierustaan. Esimerkiksi makuuhuoneessa ja ruokailutilassa meillä on led-alasvaloja keskellä kattoa valaisemaan tila myös keskilattian kohdalta. Spoteista lankeava valo leviää laajemmalle ja tasaisemmin kuin esimerkiksi kattovalaisimesta, jossa on varjostin. Tämä kannattaa ottaa huomioon yleisvalon määrää suunnitellessa.
 • Ledit luovat yleisvaloa, mutta eivät vaikuta sisustuksen tyyliin. Tyyliä ja tunnelmaa pystyy sen sijaan luomaan ja korostamaan helposti kauniilla, omaan tyyliin sopivilla kattovalaisimilla sekä jalka- ja pöytävalaisimilla.
 • Seinien viereen led-valot kannattaa asentaa noin 40 cm päähän seinästä, sillä muuten valokeila osuu liian terävästi seinään. Tämän opin itse vasta asennuksen aikana. Jos led-valoja laittaa ikkunaseinään, tulee huomioida verhotangon ja verhojen viemä tila. Tällöin valot kannattaa asentaa riittävän paljon irti seinästä, noin 50 cm päähän.  Jos seinässä on kiinni kaapistoja (kuten keittiössä ja makuuhuoneissa) ledit kannattaa asentaa reilusti irti kalusteiden ulkoreunasta. Muuten valokeila häviää suurimmaksi osaksi kaapin kattoon. Sopiva etäisyys kaapeista on vähintään 30 cm.

  sosusut-30-of-66sosusut-25-of-66

 • Yleisvalojen lisäksi mietin tarkkaan myös paikat jalkalampuille ja pöytävalaisimille jo pistorasjojen
  suunnitteluvaiheessa. Ne luovat tunnelmavaloa, jolla on tärkeä merkitys kodikkuuden ja tunnelman luomisessa. Lattia- ja pöytävalaisimien oikealla asettelulla tilan saa myös näyttämään isommalta, kun mikään kulma tai nurkka ei jää pimentoon.

sosusut-36-of-66

Remontin edetessä on mukavaa päästä valitsemaan kodin pintamateriaaleja. Kun lähtee kiertämään rautakauppoja tai selaamaan nettikauppoja, iskee helposti epätoivo. Valinnanvaraa tuntuu olevan loputtomiin! Miten ihmeessä osaa päättää niin monen vaihtoehdon välillä? Jotta ei lankeaisi kiusaukseen valita kotiinsa jokaista näkemäänsä hienoa materiaalia, kuviota ja sävyä, tässä muutama vinkkini onnistuneeseen lopputulokseen. Itse käytin sisustusssuunitelmassamme apuna Tea-Mariia Pyykkösen Sisustusopasta. Se on kattava ja eloisasti kirjoitettu opas kaikenlaisille kodinsisustajille.

Voi olla vastustamattoman houkuttelevaa
ostaa kylpyhuoneeseen vähän kaikenlaisia laattoja.

Vinkkini kodin pintamateriaalien valintaan:

 • Valitse aivan ensimmäiseksi tyyli, jolla lähdet kotisi sisustusta rakentamaan. Onko se sitten skandinaavista ja hauskaa, pelkistettyä ja modernia, runsasta ja romanttista vai ajattoman klassista, sen päätät sinä. Tärkeintä on päättää oma tyyli ja lähteä viemään suunnitelmaa eteenpäin siltä pohjalta. Meidän kodin tyyliksi valitsin klassisen, vaalean ja hieman maalaisromanttisen. Sävymaailmaksi valitsin hiekkarannan. Kaikkien valitsemieni isojen pintojen värien pitäisi löytyä rantahiekasta tai -kalliolta. Näitä luonnonläheisiä beigen, valkoisen ja harmaan sävyjä valitsin korostamaan vaaleanpunaisia yksityiskohtia. Roosa toimii meillä siis tehostevärinä.Harmaa sää jatkuu... Still cloudy weather... Luckily warm and cosy inside! Onneksi sisällä on lämmintä ja kodikasta. Ja kirkkaat valot Kotimme valaistussuunnitelmasta ja sen toteutuksesta kuulette seuraavassa postauksessani jo huomenna :) #eteinen #hallway #nojatuoli #ikea #lipasto #raitatapetti #seinävalaisin
  sosusut-24-of-66
 • Voi olla vastustamattoman houkuttelevaa ostaa kylpyhuoneeseen vähän kaikenlaisia laattoja tai makuuhuoneisiin kaikkia kauneimpia tapetteja, mitä löytää. Yhteen tilaan ei silti kannata valita yli kolmea erilaista laattaa eikä yli kahta erilaista tapettia. Muuten lopputulos on levoton.img_20160927_171527
  sosusut-39-of-66
 • Tyylillisesti kaikkien kodin pintamateriaalien on hyvä vastata toisiaan. Kuosit voivat poiketa toisistaan reilustikin, jos niitä yhdistää sama sävymaailma. Meidän kodissamme on peräti 12 erilaista tapettia maalipintojen lisäksi! Se on valtava määrä, mutta kokonaisuus on hallittu, sillä tapetteja yhdistää hillityt värit ja kuosit. Joissakin huoneissa minulla on kahta erilaista tapettia. Tapeteissa toistuu raidat, ornamentit tai kukat, lastenhuoneessa myös tähdet. Kaikissa tapeteissamme on joko valkoista tai beigeä tai molempia.

Lattian valinnalla on enemmän merkitystä
kodin yleisilmeeseen kuin millään muulla
yksittäisellä pintamateriaalilla.

 • Panosta yleistilojen lattiamateriaalin valintaan. Tämä ei tarkoita, että materiaalin pitäisi välttämättä olla kallista ja erityisen hienoa. Oli se sitten laminaattia, parkettia, korkkia, laattaa tai vinyyliä, sillä on ratkaiseva merkitys koko sisustukseen ja kodin ilmeeseen. Lattian valinnalla on  mielestäni enemmän merkitystä kodin yleisilmeeseen kuin millään muulla yksittäisellä pintamateriaalivalinnalla. Kiiltävä valkoinen on tyylikäs mutta aika kylmä; lämmin tammi taas tumma ja hallitseva.  Meidän lattiassamme on valkotammen väristä hyvin vaaleaa laminattia, joka on neutraali ja hillitty, mutta jonka kaksisauvainen puukuviointi antaa kuitenkin hieman eloa ja ilmettä lattiaan.

Käytännöllisyys on yhtä tärkeää kuin visuaalisuus. Esimerkiksi meillä valitsin eteiseen ja keittiöön sekä ruokailutilaan kiiltävää suurta laattaa. Laatta on helppo pitää puhtaana ja se myös kestää vesiroiskeita ja tuolien siirtelyä paremmin kuin laminaatti. Yleistiloihin kelpuutin taas laminaatin, sillä parketti naarmuuntuu herkemmin kuin laminaatti ja on huomattavasti kalliimpaa. Laadukas laminaatti, vaikka onkin keinomateriaalia, on meillä osoittautunut paitsi käytännölliseksi, myös visuaalisesti silmää miellyttäväksi vaihtoehdoksi.

sosusut-14-of-66
sosusut-4-of-66

 

Toivottavasti näistä vinkeistä on apua sinulle, jos olet miettimässä kodin remontointia tai olet aikeissa valita kotiisi uusia pintamateriaaleja.

 

 

 

 

 

 

Comments

 1. Tietotaitosi on jotain käsittämätöntä joka menee yli oman ymmärrykseni! En voi kuin ihailla ja todeta, miten lahjakas olet!

  • No herttinen sentään! <3 Kiitos paljon kannustuksesta ja kohteliaisuudestasi 🙂

  • Kiitos!! 🙂 Olen todella perusteellinen mikä koskee sisustamista 😀 En päästänyt itseäni helpolla, sillä tiesin, että ledejä ei jälkikäteen kattoon enää lisäillä. Valaistuksen oli tultava kerralla kuntoon. Ja niin se tuli. Aika paljon se maksoi ja montakymmentä tuntia siihen uhrasin, mutta nyt kaikki on sen arvoista mitä kodissani näen. Kun on riittävästi valoa 😉 En ole harkinnut alan vaihtoa koskaan tosissani. Tosin veljeni sanoi että minusta voisi tulla hyvä sisustustoimittaja, mutta sitähän en päätä minä. Tällä erää bloggaaminen kiinnostaa eniten 🙂

  • Kiitos! Totta. Niin olen 🙂 Mutta niin ovat myös sähkömiehet! ;P He asensivat kattoon monta kilometriä sähköjohtoa ledejä varten! 😀

 2. Niin mieletön muutos kyllä entiseen! Olet todella onnistunut valaistussuunnitelmassa ja varmasti on nyt käytännössä ollut kaiken sen vaivan ja ajan arvoista! Mistä tiesit, että spottien valaistusteho (määrä) tulee olemaan käytännössä riittävä? Miten kaukana spotit on teillä asennettu toisistaan? Kiitos vielä paljon vinkeistä, joita jaat 🙂 ps. jos ehdit jossain vaiheessa tarkistaa sen makkarissa olevan Ikean sisustustyynyn nimen 🙂

  • Hei Rina! Kiitos todella paljon! 🙂 En ollut varma valaistustehosta, mutta sähkömies vakuutteli, että taatusti valoteho riittää! Itse olisin valinnut 4 W ledien tilalle 8 W ledit, mutta sähkömies kieltäytyi laittamasta niin kirkkaita. Hänestä se olisi sähkönhukkaa. Tiettyihin tiloihin, kuten kodinhoitohuoneeseen laitoin kuitenkin varalta lisäksi 12 watin ledin, jotta valo varmasti riittää. Ledien etäisyys toisistaan vaihtelee suuresti. Niiden paikka katossa on aina keskitetty niin että ne tulevat tasaisin välimatkoin suhteessa toisiinsa. Yleisin etäisyys on varmaan jotain 70cm. Tarkistin tyyynyn nimen, mutta sitä ei ole enää! Olen repinyt kaikki laput irit :/ Ikean sivuilla tuota tyynyä ei ole enää. SE on varmasti loppuunmyyty 🙁

 3. Vau!

  Olette kyllä todella tehneet ISON työn asunnon kanssa 🙂
  Todella hyvää jälkeä. Valaistus on todella valokuvistakin päätellen erityinen ja kaunis.
  Tuollaisesta yövalaistuksesta en ole kuullutkaan, mutta erinomainen ajatus (ja toteutus) kyllä!

  Oletko koskaan miettinyt, paljastatko meille lukijoille kuinka paljon asunnon remontointi kaikkineen tuli maksamaan?
  Aina kiinnostaa, kun katselee erilaisia remonttikohteita 🙂
  Mutta ymmärrän hyvin, että osa valitsee kertomatta jättämisen, koska.. no, se kuulunee meidän suomalaisten tapoihin ettei raha-asioista keskustella julkisesti hih 🙂

  • Kiitos paljon! Ajattelin kyllä postauksen kolmannessa osassa kertoa, paljonko käytimme remonttiin rahaa. En ensin ajatellut sitä kertoa, mutta nyt kun sitä kysyit, niin totesimme mieheni kanssa, ettei meillä ole syytä peitellä sitä ja se voi auttaa toisia jotka miettii, mitä tämänkokoisen talon täysremontti maksaa 🙂

 4. Siis wau, toi sisustus on kaikki kaikessa
  Mitä mun elämään haluaisin. Oon ite pitänyt aina valkosta ja yksinkertaista tosi kauniina mut jotenkin silti kylmänä, ja toi värimaailma minkä oot valinnut on niin täydellinen. Jos mulla ois tommonen koti en poistuis sieltä koskaan <3

  • 😀 Kiitos mukavasta palautteestasi! Todella ihana kuulla. Minulla on ollut aiemissa kodeissani vaikka minkämoista väriyhdistelmää oranssista kirkkaan vihreään ja mustaan, mutta nyt ensimmäistä kertaa tunnen löytäneeni oikeasti oman tyylini. Enää en vähällä lähde tätä vaihtamaan 🙂 Minäkin viihdyn kotona ja nautin niin paljon, kun saan katsella siivottua kotia iltaisin lasten mentyä nukkumaan <3 aion tehdä postauksenkin jossain vaiheessa siitä, miten olen päätynyt nykyiseen sisustustyyliini ja mitä vaiheita tätä ennen on ollut 🙂

 5. Ihan älyttömän kaunis koti! Sisustus on hyvin paljon tyylistä meilläkin, koska halusin pitää kodin väreiltään yksinkertaisena ja kodikkaana.
  Saanko vielä kysyä, että muistatko, mistä tuo ruokailuryhmä on ostettu?

  • Heippa Nea ja kiitos kommentista! Toki saat kysyä 🙂 Eli tuo meidän ruokailuryhmä on ostettu kokonaisuudessaan rovaniemeläisestä kalusteliikkeestä. Tuolien valmistaja on Laulumaa ja pöytä on Maskun mallistoa 🙂

 6. Hei!

  Minua ainakin kiinnostaisi kuulla sisäkatoistanne tarkemmin. Olemme ostamassa omakotitaloa ja vastaava kattoratkaisu led-valoineen voisi kirkastaa ikkunatonta, isoa eteisaulaa. Olisin kiinnostunut kuulemaan katon valinnasta, asennusprosessista ja hinnasta, jos vain olet halukas niistä kertomaan.

  • Hei Varpu! Kiitos hyvistä kysymyksistä. Kerron niistä mielelläni omassa postauksessaan. Katosta meillä ei ole missään nimessä kuin hyvää sanottavaa. 🙂 Lupaan vastasta näihin kysymyksiin mahdollisimman pian!

   • Hei!

    Kiitos tuhannesti! Kotinne on aivan upea ja olen todella kiitollinen, kun jaksat jakaa vinkkejäsi meille muille inspiraation lähteeksi. 🙂 Ihanaa syksyä, jään innolla odottamaan tulevia postauksiasi!

 7. Hieman myöhään tulee minun kommenttini, mutta pakko sanoa että blogisi on aivan ihanaa luettavaa! ❤ Olen jäänyt aivan koukkuun! Olet todella taitava sisustaja! 🙂 Ihan hämmästyttävää! Kiitos sinulle!

  • No eikä, ihanko totta?! 🙂 Kiitos tosi paljon ihanasta kommentista! Välillä tunnen oloni hyvin turhautuneeksi kotona, kun tehtävää on niin paljon ja silloin saatan jopa soimata itseäni ajattelemalla, että onkohoan blogistanikaan mihinkään. Tällaiset piristävät kommentit saavat taas ryhtini oikenemaan ja tarttumaan tuumasta toimeen bloginkin parissa 😀

 8. Hei, kiitos upeasta ja harkitusta blogista. Kotinne sisustus on äärimmäisen kaunis jokaista yksityiskohtaa myöten. Onneksi törmäsin blogiisi, etsiessäni tapettivaihtoehtoja kotimme remonttiin. Jaksan taas uskoa että suunnitteluun käytetty aika kannattaa. Haluaisitko kertoa tarkemmat tiedot eteisen ja makuuhuoneen ornamenttitapeteista sekä eteisen raitatapetista? Ihanaa lokakuun jatkoa Sinulle!

  • Hei! Kiitos paljon! 🙂 Suunnittelu on työlästä ja välillä iskee paha valinnanvaikeus. Lopputulos palkitsee, kun sitä jaksaa ihailla ja katsella remontin jälkeen monia vuosia 🙂 Suunnitelmissa on toteuttaa tapettipostaus ja kertoa tarkemmin kotimme seinäpintavalinnoista. Nyt en ikävä kyllä muista kaikkien tapettien nimeä. Ornamenttitapetti on ainakin Duro Swedenin, malli oli Paviljong silver (Terrasta).

  • Hei! Meidän laminaatti on Rooms Studion Elegant Oak White, valkotammen sävyinen. Tosi hyvä valinta ja oli myös aika edullinen, noin 12 e neliö.

 9. Kiitos todella paljon postauksestasi! Tästä oli paljon apua itselleni 🙂 LIsäksi asuntosi on aivan uskomattoman kaunis!

 10. Ihana koti?
  Muistatko eteisen maalin sävyn?
  Mistä olet ostanut keittiökaapit?

  • Hei! Meillä on eteisessä Borås tapettien raitatapetti. Käytävällä meillä on Tikkurilan Shaali-sävy (beige). Keittiökaapistot meillä on tilattu Ideal keittiöiltä 🙂

Trackbacks

 1. […] Postaussarja osa 2/3: KODIN SISUSTUSSUUNNITELMAVoi olla vastustamattoman houkuttelevaa ostaa kylpyhuoneeseen vähän kaikenlaisia laattoja. Vinkkini kodin pintamateriaalien valintaan: Valitse aivan ensimmäiseksi …Siirry kotisivulle […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

15 − 4 =