Top

PRAHAN PLUSSAT JA MIINUKSET

IMG-20170722-WA0042-01

IMG-20170724-WA0016-01

Puuterinpunainen taivas, pumpulipilvet, välkehtivät valot joella, punakattoiset talot ja taukoamaton ihmisvilinä. Katusoittajat, pienet myymälät vieri vieressä, raitiovaunujen kolina, joen rauhoittava virtaus, komeat sillat, jotka halkovat jokea. Ohiajavat laivat, pirskahtelevan juoman raikkaus, hellä katse rakkaaseen tunnelmallisella kujalla. Tästä on Praha, Euroopan ehkä kaunein kaupunki tehty!

IMG-20170724-WA0014-01

Praha on miljoonakaupunki, joka sijaitsee Keski-Euroopan ytimessä. Prahan tunnusomaisin piirre on 430 kilometrin pituinen Vltava-joki, joka virtaa kaupungin läpi. Kaupungista tekevät entistä näyttävämmän sen upeat sillat, jotka on rakennettu joen ylle. Olimme Prahassa viisi yötä ja tuo aika riitti meille hyvin kaupunkiin tutustumiseen. Opimme käyttämään raitiovaunuja liikkumiseen eri puolilla kaupunkia ja teimme hyviä löytöjä niin ruokapaikkojen kuin ostostenkin suhteen.

Nyt ajattelin listata sekä plussat että miinukset sen mukaan, mikä oli oma kokemukseni Prahasta lomakohteena. Lopuksi kerron, lähtisinkö lomalle Prahaan uudemman kerran.

PLUSSAT

+ Kaupungissa on aivan omanlaisensa viehättävä tunnelma. Praha antaa parastaan etenkin auringonlaskun aikaan, jolloin on uskomattoman romanttista kävellä sillalla ja katsella sillan molemmin puolin piirtyvää kaupunkia, jossa vaaleanpunaiseksi värjäytynyt taivas ja kultaisena välkehtivä joki muodostavat erityisen kauniin maiseman.

+Siistit kadut ja kävelytiet sekä sujuva julkinen liikenne. Raitiovaunulla matkustaminen on edullista ja reitit näkee helposti Google Mapsin avulla. Kannattaa kokeilla myös paikallista riksaa liikkumisvälineenä =) Ratikkalippuja voi ostaa monista kioskeista, joita on pysäkkienkin vieressä.

+ Turvallinen liikkua myös myöhään illalla. En tuntenut oloani kertaakaan turvattomaksi enkä havainnut mitään taskuvarkaisiin liittyvää ongelmaa.

+ Ruokaa on tarjolla yltäkyllin ja valinnanvaraa on paljon. Ravintoloiden taso vaihtelee, mutta seuraamalla hetken ravintolan asiakkaiden saamia annoksia ja tarjoilijoiden käytöstä voi päätellä nopeasti minkätasoisesta paikasta on kyse. Annoksien korkea hinta ei takaa herkullista ruokaa. Eräässä hienon näköisessä hotellin yhteydessä olevassa ruokapaikassa saamani lohi oli niin huonoa, että palautin annoksen kokille ja sain rahat takaisin. Hintataso on edullisempi kuin Suomessa. Ravintola Marinassa, josta tuli meidän suosikkimme, maksoi kahden hengen illallinen alkudrinkkeineen, pää- ja jälkiruokineen, ruokajuomineen ja jälkiruokardinkkeineen 38 euroa.

IMG-20170722-WA0025-01

20170723_195537-01

+ Hyvät ja melko edulliset ostosmahdollisuudet. Paras ja monipuolisin ostoskeskus on Palladium, josta löysimme meille molemmille sekä tuliaisiksi hienoja vaatteita ja kenkiä edullisesti. Myös siltojen lähellä olevien pikkukujien myymälät kannattaa kiertää läpi, sillä niistä löysin itselleni kauniita nahkalaukkuja edulliseen hintaan. Vastaavia laukkuja en löytänyt Palladiumista.IMG-20170725-WA0000-01

+ Ystävällinen palvelukulttuuri. Saimme pääosin ystävällistä ja mukavaa palvelua. Vaikka tsekkiläisten puhetyyli on luonnostaan vähän töksäyttävää, useimmat tarjoilijat ja myyjät olivat ystävällisiä työssään ja puhuivat englantia.

+ Siistit julkiset WC:t. Hotelleissa ja ravintoloissa sekä kauppakeskuksissa olevat WC:t olivat poikkeuksetta erittäin siistejä ja vieläpä kauniisti sisustettuja!

20170724_124134-01

IMG-20170722-WA0037-01

+ Hotellimme Hoffmeister & Spa +++++ oli erittäin onnistunut valinta meille! Hotelli on rauhallinen ja sijaitsee keskustan toisella laidalla lähellä Kaarlen siltaa. Hotellin kylpylässä saa ihania hemmotteluhoitoja maksua vastaan. Minä valitsin itselleni rentouttavan kasvohoidon ja Jari otti hierotuksen. Hoitojen päätteeksi kävimme vielä yksityisessä saunassatilassa, joka oli varattu vain meille 🙂

IMG-20170722-WA0061-01

MIINUKSET

– Ailahteleva sää. Yleensä ottaen Prahassa on kuuma heinäkuussa. Lämpötila oli päivällä usein reilusti yli hellerajan. Taivas oli kuitenkin usein pilvessä eikä täysin sinistä taivasta näkynyt meidän viiden päivän loman aikana kuin yhteensä ehkä tunnin ajan. Monena yönä satoi, ja kaksi viimeistä päivää tarvittiin sateenvarjoa jo päivälläkin. Kannattaakin pitää mielessä, että edes kesäkuukausina Prahaan ei kannata säiden takia lähteä. Suoraan sanottuna sään puolesta Praha oli minulle isoin pettymys, vaikka tiesinkin, ettei se mikään rantalomakohde olekaan.

– Vain vähän viheralueita. Muutamia puistoalueita on keskustassakin, mutta ne olivat pieniä ja vaatimattomia. Itse olisin kaivannut kaupunkimaisemaan enemmän kukkaistutuksia ja vehreyttä. IMG-20170722-WA0052-01

– Vilkas autoliikenne. Takseja, busseja ja autoja pitää kyllä varoa teitä ylitettäessä. Autot ajavat lujaa eivätkä välttämättä pysähdy edes suojatien eteen.

– Mainostettu Zlute Laznen kaupunkihiekkaranta osoittautui pettymykseksi. Uimarannalle on viiden kilometrin matka keskustasta, ja sinne vie ratikkalinja 2. Alueella mainostetaan olevan vilkas rantaelämä, baareja, lentopallo- ja sulkapallokenttiä yms. ajanviettomahdollisuutta, mutta todellisuudessa alue oli varsin pieni ja tylsä, ihmisiä ei ollut nimeksikään, rannan vesi oli mudan väristä ja hiekka olematonta, lähinnä epämääräistä nurmen ja pikkukiven sekoitusta ja sekin pätkä korkeintaan neljän metrin levyinen. Ei sitä voinut hiekkarannaksi kutsua.

– Sokkeloinen keskusta ja korkeat rakennukset, jotka tekivät sen, ettei varsinaisia maisemia päässyt keskustassa ihastelemaan oikeastaan ollenkaan. Toki rakennukset ovat kauniita, mutta ne on rakennettu niin lähelle toisiaan, että vaikutelma on minusta hiukan tukkoinen. Olisin  kaivannut enemmän aavaa maisemaa.

20170724_124440-01Praha on nyt nähty ja kesälomamme on lopuillaan. Täytyy sanoa, että vaikka maisemanvaihto vähän piristi ja yhteinen aika Jarin kanssa teki hyvää, koin loman raskaaksi voinnilleni. Olen ollut erittäin väsynyt, mistä johtuu sekin etten ole voinut päivittä blogiakaan kovin säännöllisesti. Tänään palaamme kotiin Rovaniemelle ja luulen että vähään aikaan en kaipaa reissua minnekään  😀

Ja vielä tärkein kysymys: lähtisinkö Prahaan uudelleen? Luultavasti en. Oli ihan kiva nähdä tuo kuuluisa kaupunki, mutta seuraavalla lomallamme suuntamme todennäköisesti jonnekin rauhalliseen kohteeseen meren rannalle. En usko, että jään kaipaamaan Prahasta mitään sellaista, miksi välttämättä sinne haluaisin uudelleen.

Onko teillä kokemuksia Prahasta? Tykkäsitteko kaupungista?