Top

Riittämättömyyden tunne kalvaa sisältäpäin ja uuvuttaa ihmisen

Seurasin taannoin kiinnostuneena Vauva.fi -palstalla käytyä keskustelua äitien uupumuksesta. Siellä kommentointiin muun muassa näin:

“Elämän täydellisestä mielikuvasta on tullut uusi normaali, tavallisesta epätavoiteltu luuserielämä.”

“Kyse ei olekaan siitä, että uuvuttaisi itsensä tekemällä noita asioita. Kyse on siitä, että haaveilee sosiaalisen median kautta asioista, joita ei ehdi tai jaksa tehdä itse. Vertaa itseään niihin, jotka ehtivät ja jaksavat. Tästä syntyy riittämättömyyden tunne, joka uuvuttaa.”

“Ei mua ainakaan ole uuvuttaneet ne asiat, jotka saan tehdyksi, vaan nimenomaan tekemättömien asioiden lista, joka aiheuttaa riittämättömyyden tunteen.”

Kirjoitin vastikään blogiini artikkelin, jossa kirjoitin, että uupumus ei ole kenenkään omaa syytä. En kuitenkaan tuossa postauksessa perustellut kantaani muuten, kuin lainaamalla muutaman henkilön ajatuksia. Tässä postauksessa haluan kertoa oman kantani siihen, miksi ajattelen, että uupumus ei yleensä johdu ihmisen omista valinnoista. Vaan mistä se sitten johtuu?

Alussa lainaamani ajatukset osuvat aivan oikeille jäljille. Suurin syy ihmisen uupumiseen löytyy hänen sisällään olevasta ristiriidasta, riittämättömyydentunteesta. Helposti voisi kyllä oikaista ja päätellä, että joku ihminen palaa loppuun, koska hän on yksinkertaisesti levännyt liian vähän. Tehnyt liikaa töitä, haalinut liikaa projekteja itselleen. Oma vika! Mutta onko asia niin yksinkertainen? Ei todellakaan. Useimmiten taustalta lötyy monimutkaisia asioita, joiden syyt eivät ole ihmisen itse valitsemia.

annie-spratt-592601-unsplash

Erikoispsykologi Tiina Sjöblomin mukaan monen ylisuorittajan henkiset rasitusvammat, kuten stressi tai riittämättömyyden tunne ulottuvat lapsuuteen saakka.

Paljon näkee sitä, että ihminen on ihan lapsuudesta lähtien ollut tavalla tai toisella kaltoinkohdeltu. Aina se ei tarkoita sitä, että on pitänyt olla jotain järkyttävää – ei vaan ole tullut kotona kuulluksi, ei ole ollut tilaa, on ollut välinpitämättömyyttä. Ihminen on kasvanut siihen, että se mitä minä haluan ja tarvitsen, ei ole tärkeää. Sellaiset ihmiset sivuuttavat omia tunteitaan, kun pitää ylittää oma jaksaminen.

Ihmisellä ei ole aina mahdollisuutta vaikuttaa omiin olosuhteisiinsa, jotka johtavat lopulta uupumukseen ja jopa masennukseen. Omalla kohdallani tiedän, että psyykkinen kuorma on kulkenut mukanani lapsesta lähtien. Käsittelemättömät asiat olen vain työntänyt pois tietoisuudesta, mutta alitajunnassa ne ovat kuitenkin koko ajan syöneet henkistä kapasiteettiani. Kun siihen lisättiin ulkopuolista painetta, kuten kolmannen lapsen kuukausia jatkunut koliikki ja siitä aiheutunut unettomuus sekä keskeneräinen rakennusprojekti, stressi alkoi käydä sietämättömäksi.

Jatkuva vertailu muihin äiteihin loi paineen siitä, millainen pitäisi omasta mielestä olla ja miltä kodin pitäisi näyttää. Vaikka tunsin valtavaa väsymystä ja niin hermojaraastavaa stressiä, että purskahtelin itkuun ja sain raivareita, ajattelin, että mun pitää vain jaksaa. En kertonut tunteistani kenellekään. En nähnyt ulospääsytietä. Olin nuoresta lähtien oppinut sivuuttamaan tunneperäiset tarpeeni, enkä osannut täyttää niitä.

Uupumus ja burnout ei siis useinkaan synny vain siitä, että tekee liikaa, vaan siitä, että asettaa itselleen kohtuuttomia, jopa sairaita vaatimuksia. Kun kokee, että omassa elämässä on jatkuvasti asioita, joita pitäisi muuttaa tai joissa pitäisi pystyä parempaan, kasaa itselleen henkistä kivirekeä, jonka vetäminen käy lopulta mahdottomaksi.

Itse olen nyt lähtenyt tyhjentämään tuota kivirekeä yksi kivi kerrallaan. Se tarkoittaa sekä konkreettisista asioista luopumista että niiden asioiden työstämistä terapiassa, jotka painavat mielessäni. Purkaminen on hidasta ja raskasta, sillä kivet ovat painavia. Silloin ei voi myöskään kiirehtiä eteenpäin. Nyt on minun aikani pysähtyä. Entä sinun?

debby-hudson-545869-unsplash

 

Lue myös:

Äitien uupumuksesta tuli uusi normaali

Riittämättömyyden tunne on hälytyskello

Stressiopas

Loppuunpalaminen ei ole vain korvien välissä

Uupunut salaa väsymyksen

[instagram-feed]