Top

TUNNISTA ERO: UUPUMUSTA VAI MASENNNUSTA?

2 (5 of 7)-01
Mieti herääväsi vuoden jokaisena päivänä pimeyteen. Ympärilläsi olisi aamusta iltaan asti pelkkää mustaa pimeyttä. Ei olisi valoa eikä värejä. Miltä tuntuisi?

Elämä ilman valoa olisi kauheaa mutta myös mahdotonta. Kuvaannollisessa mielessä pitkäaikaisesti masentuneen elämä voi kuitenkin tuntua siltä, kuin eläisi jatkuvassa pimeydessä. Masentuneen mielestä ikään kuin puuttuu se voimaa antava valo, joka saa normaalisti ihmisen hereille ja liikkeelle.

Olen kirjoittanut blogissani masennuksesta ja uupumuksesta monta kertaa, koska kärsin niistä molemmista. Joillakin lukijoilla on saattanut ymmärrettävästi mennä jossain määrin sekaisin nämä kaksi eri käsitettä. Tällä kertaa kirjoitan siitä, mitä eroa on uupumuksella ja masennuksella ja onko niillä myös jotain yhteistä. Jutun lopussa myös listaan asioita, jotka on mielestäni tärkeitä masennuksesta toipumisessa.

Mitä uupumus on?

Uupumus on pitkään jatkunut elimistön ylikuormitustila. Tavallisesti uupumus on seurausta voimakkaasta henkisestä tai fyysisestä rasituksesta. Stressireaktio on kehon viesti ihmiselle levon tarpeesta. Uupumus poistuu yleensä lepäämällä riittävästi. Uupunut ihminen ei ole välttämättä psykkisesti sairas, hän on vain rasittunut. Uupumus johtaa pitkään jatkuessaan loppuunpalamiseen, jolloin ihmisen työ- ja toimintakyky ovat uhattuna. Loppuunpalamisesta toipuminen voi viedä vuosia. Uupumus ja burnout eivät ole kuitenkaan sairauksia eikä niiden perusteella voi saada esimerkiksi Kelan sairauspäivärahaa.

Mikä aiheuttaa uupumusta ja loppuunpalamista?
  • kohtuuttomat ulkopuoliset vaatimukset
  • henkinen painolasti, käsittelemättömät asiat
  • se että ei ole mahdollisuutta vaikutta omiin olosuhteisiin, jotka kokee liian raskaiksi
  • se, ettei saa positiivista palautetta työstään
  • isot muutokset ja menetykset elämässä, joihin ei ehdi sopeutua
  • itsensä vertaileminen muihin, riittämättömyyden tunne

Lue myös:

Työuupumusta vai masennusta?

2 (1 of 7)-01
Mitä masennus on?

Masennus on sairaus, joka heikentää ihmisen elämänlaatua. Masentuneelle on tyypillistä pitkään jatkunut alakuloisuus ja mielenkiinnottomuus; kaikki tuntuu enemmän ja vähemmän turhalta.

Masennukseen liittyy arvottomuuden ja syyllisyyden tunteita, heräily aamuyöstä ja ruokahaluttomuus. Niin sanottu epätyypillinen masennustila eroaa perinteisestä masennuksesta. Siihen liittyy voimakas väsymys, liikaunisuus, liikasyöminen, levottomuus, ahdistuneisuus tai ärtyneisyys, mielialan ailahtelevuus sekä jatkuva epävarmuus muiden hyväksynnästä.

Itse tunnistan oman masennukseni olevan enemmän tuota epätyypillistä muotoa. Voisi jopa sanoa, että alakuloisuus ja väsymys on niitä masennuksen vähiten vakavia oireita, vaikka kärsimystä nekin aiheuttaa. Mitä pahempi mun masennus on, sitä enemmän siihen liittyy raskas ahdistuneisuus, ärtyneisyys ja ulkopuolisuuden tunne – ajatus siitä, että kaikki muut ovat minua vastaan tai eivät välitä minusta ja olen vain riesa muille. Masennus heikentää myös elämänhalua ja jokainen tietää mihin sellainen voi pahimmillaan johtaa.

Toisin kuin uupumus, masennus ei parane levolla. Masentunut ei vain voi jäädä sänkyyn makaamaan ja toivoa, että masennus menee ohi. Masennus ei mene toivomalla ohi.

Silloin kun on kysymys bipolaarihäiriön masennuksesta, sen syynä voi olla aivokemiallinen häiriötila, johon voi auttaa tasaava lääkitys. Kaksisuuntaisen mielialahäiriön aiheuttama masennus voi olla kuitenkin siinä mielessä parantumaton sairaus, että se muuttuu krooniseksi eikä siihen auta mikään nykyisin tunnetuista menetelmistä.

Masennus on monimutkainen oireyhtymä, josta toipuminen vaatii ihan valtavasti omaa tahtoa ja läheisten tukea. Täytyy olla valmis tekemään asioita, jotka ei tunnu mukavalta. Täytyy kuunella, mitä masennus haluaa kertoa, minkä viestin se tuo minulle. Mitä täytyisi elämässä muuttaa, että olisi parempi olla?

Masentunut mieli on kuin hajanainen palapeli, jonka kokoaminen ehjäksi vaatii sinnikkyyttä, aikaa ja uusia näkökulmia. Joskus se vaatii myös palaamista ajatuksissa omaan lapsuuteen, jotta voi katsoa tilannettaan laajemmasta perspektiivistä. 

Lue  myös:

Vaikeinta masennuksessa on toipuminen

Mitä on masennnus?

Mitä yhteistä?

Masennus voi olla fysiologinen seuraus burnoutista. Pitkään jatkunut uupumus voi olla kuitenkin myös oire kliinisestä masennuksesta. Ihminen voi olla samaan aikaan sekä syvästi uupunut että vakavasti masentunut. Molemmille tiloille on tyypillistä voimakas väsymys ja alentunut itsetunto.
2 (2 of 7)-01

Uupunut saa yleensä lääkäriltä saman akuutin hoidon kuin masentunut: sairauslomaa, masennuslääkkeet ja keskusteluapua. Itse en ole masennus- tai psyykenlääkkeistä saanut minkäänlaista apua masennukseen. Eniten pahimpaan kaoottiseen romahtamisen tunteeseen on auttanut vaatimuksista hellittäminen, täyslepo, viikottainen keskustelu omahoitajan kanssa sekä sairaalajaksot.

Ja siitäkin huolimatta miten paljon olen apua saanut, välillä tuntuu, ettei tähän auta mikään. Masennus on mussa tosi tiukassa. Masennus on kuin kietoutunut osaksi mun persoonallisuutta, koska se on jatkunut hoitamattomana vuosikausia ja on saattanut alkaa jo lapsuudessa. Silti luotan siihen, että kunhan vain en anna periksi, voin sopeutua elämään masennuksen kanssa, jos en pääse siitä kokonaan eroon.

Yhteistä uupumukselle ja masennukselle on se, että ne kertovat ihmisen elämässä olevan jotain pielessä. Jotain olennaista täytyy muuttaa. Muutos voi lähteä tärkeysjärjestyksestä, itseen kohdistuvien negatiivisten uskomusten kyseenalaistamisesta, omien tarpeiden tunnistamisesta, kuorman vähentämisestä tai avun pyytämisestä.

Kaikista tärkeintä on, että pysähtyy kuuntelemaan itseään ja kysyy: mitä minulle kuuluu juuri nyt? 

Tulevissa postauksissa aion kirjoittaa aiheista, joita pidetään meidän yhteiskunnassa tabuna ja joista vaietaan häpeän pelossa. Minä haluan kirjoittaa siitä mistä suurin osa ei uskalla, koska mulla on niistä niin paljon omaa kokemusta ja olen lukenut niistä paljon. Olen oppinut, että omien tunteiden häpeäminen vain pahentaa ongelmaa.

Tarkoituksena on auttaa muita selviytymään vaikeuksista ilman tarpeetonta painolastia siitä, että kokee olevansa jotenkin huono ja epäonnistunut. Aiheina tulee olemaan muun muassa täydellinen äitimyytti, huostaanotto ja avun pyytäminen, itsetunto-ongelmat ja parisuhteen karikot, kun molemmat puolisot kärsii mielenterveysongelmista. Tuun kirjoittamaan myös siitä, miten mun älä osta mitään – kuukausi meni.

 

[instagram-feed]