Top

Valokuvausteema, osa 1/3: Miten saada onnistuneita sisustuskuvia?

3-14-of-54

Missä meidän kamera on? Jari, miten tää musta juttu irrotetaan…? Mitä tästä napista tapahtuu? Apua, mikä toi ääni oli!? Mikä on linssi? Aukko, isoluku, f-luku..ääh…häh?

Tällaisia kysymyksiä esitin malttamattomana ja hämmentyneenä miehelleni kuusi kuukautta sitten, kun ensimmäisen kerran pitkään aikaan tartuin Canoniimme. Meillä on ollut hyvä järjestelmäkamera jo vuosia, mutta lähinnä mieheni on käyttänyt sitä omiin työjuttuihinsa.

Huhtikuussa päätin ensimmäisen kerran alkaa kuvaamaan kotiamme ja opetella kameran käytön paremmin. Lähtötasoni oli lähinnä sitä luokkaa, että tiesin mistä kameran saa käyntiin, miten muistikortti laitetaan paikalleen ja mistä napista saan automaattiasetukset päälle. Oli välillä uskomattoman turhauttavaa taistella oman osaamattomuuden kanssa ja todeta kerta toisensa jälkeen, että kuvani ovat kaukana siitä, millaisia haluaisin niiden olevan.

Vähitellen, otettuani tuhansia kuvia, aloin oppia. Aloin tehdä oivalluksia ja opin kikkoja, joita toistamalla sain vähitellen kuvani lähemmäs sitä tasoa, jota toisten taitavien kuvaajien kuvissa ihailin. Keskityin pelkästään sisustuskuvien ottamiseen, sillä halusin keskittyä yhteen teemaan opettelun selkeyttämiseksi.

Mikä tekee sisustuskuvasta onnistuneen?

Luonnollisesti, koska lähtötasoni vielä puoli vuotta sitten oli korkeintaan keskinkertainen, en pidä itseäni edelleenkään ammattilaisena. Korostan: olen harrastelijakuvaaja. Mutta olen oppinut rakastamaan kuvaamista! Kamerakin on vihdoin alkanut totella minua. 😀 Olen saanut mielestäni joitakin varsin onnistuneita otoksia, jotka ovat saavuttaneet suosiota myös Instagramissa.

Olen käyttänyt jokseenkin paljon aikaa toisten ammattilaisten taidokkaiden sisustuskuvien analysointiin. Olen laatinut itselleni tietyt mittapuut, joiden on täytyttävä, jotta voin pitää kuvaa onnistuneena. En kuitenkaan tarkoita että kaikkien, jotka kuvaavat kotiaan esimerkiksi Instagramiin, pitäisi ottaa ammattimaisia, hienoja kuvia, jotka täyttää kaikki ns. kriteerit. Jokainen saa aivan vapaasti ottaa sellaisia kuvia kuin itse haluaa.:) Mutta jos haluaa kehittää kuviensa laatua ihan vaikka harrastuksekseen tai myös ammattimielessä, tässä omia vinkkejäni!

Onnistunut sisustuskuva on ainakin:

 • suorassa
 • valoisa muttei ylivalottunut
 • tarkka
 • mielenkiintoinen, ei paljasta liikaa mutta ei myöskään liian vähän
 • toistaa värit luonnollisina ja kauniina; valkoisen pitää olla valkoinen
 • kertoo tarinan tai ainakin saa silmät viipymään kuvassa hieman pitempään
 • inspiroiva ja samaan aikaan levollinen

Nyt haluaisin jakaa teille muutaman vinkin, jotka itse olen todennut varsin käyttökelpoisiksi, kun tavoitteena on saada onnistuneita sisustuskuvia.

1. Virittäydy oikeaan mielentilaan.
Stressi, kiire, ärtymys ja turhautuminen näkyy kuvissa huolimattomuutena ja pahimmillaan  epäonnistumisena, jonka huomaa vasta, kun kuvat on ladattu koneelle. Huomaan joskus tahtomattani luoneeni itselleni paineita kuvien ottamisesta. Jos kuitenkin tietynlainen flow jää puuttumaan, kuvista ei tule parhaimpiani. Niinpä olen oppinut tunnistamaan omasta mielialastani sen hetken, kun kameraan kannattaa tarttua, ja toisaalta myös sen tunteen, kun kuvaushetki on viisaampi siirtää hieman tuonnemmaksi. Paras hetki itselleni kuvaamiseen on silloin, kun koti on siisti ja hiljainen, aurinko paistaa, en ole nälkäinen eikä minulla ole kiire minnekään. Minulla on oltava aina myös tavoite mielessäni. Postaussarjan toisessa osassa paljastan, miltä kotini näyttää ennen kuvaushetkeä ja miten stailaan kotini kuvaa varten.

2. Visioi ensin.
Parhaimmat otokseni syntyvät silloin, kun minulla on selkeä tavoite ja visio siitä, millaisen kuvan haluan. Mitä tunnetta haluan kuvallani ilmentää? Minkälaisen tunnelman haluan kuvaan? Miten aion rajata kuvan? Mikä on pääkohde? Mikä tuo kuvaan mielenkiintoa? Näihin kysymyksiin vastaan mielessäni ennen kuin alan ottaa kuvia. Silloin tarvitsen vähemmän otoksia ja vähemmän aikaa, ja suurempi osa kuvista onnistuu. Tavallisesti otan noin 15-20 kuvaa per kohde, joista noin viisi  valitsen jatkomuokattavaksi ja käsiteltäväksi.

3-31-of-54

Tätä kuvaa ottaessa visioin mielessäni, miltä haluan tyynyjen näyttävän kuvassa.

3. Etsi tai asteta sopiva valo.
Päiväsaikaan valon ollessa enimmillään kuvista tulee kirkkaita, mutta helposti myös ylivalottuneita eli puhkipalaneita, jos terävää valoa ei pysty himmentämään esimerkiksi sälekaihtimilla. Olen huomannut, että valoa vasten kuvattujen kuvien sijasta sivusta tuleva valo on usein kauniimpaa ja nostaa kuvattavan kohteen eri lailla esiin.  Itse olen joutunut taistelemaan jo pitkään auringonvalon vähäisyyden kanssa. Olohuoneeseen ja meidän makuuhuoneeseen paistaa ainoastaan ilta-aurinko, ja nyt syksyn tullen aurinkoisia iltoja on ollut todella harvassa. Luonnnvalo on ollut aina joko liian harmaata tai sinistä. Niinpä olen opetellut käyttämään liikuteltavaa, tehokasta salamaa, joilla lisään kuviin kirkkautta. Postaussarjan kolmannessa osassa esittelen kaikki kameraosani, käyttämäni objektiivit ja kuvausapulaitteet. Kerron siinä myös, miten ja millä muokkaan kuviani.

img_20161017_195232

Tässä kuvassa valotus on epäonnistunut kameran väärien asetusten takia ja luonnonvalon vähäisyyden vuoksi.

onnistuneita-sisustuskuvia-7-of-11

Tässä kuvassa valotus on lähempänä oikeaa valotusta.

4. Käytä jalustaa tai vakauta kamera muuten.
Jalustan käyttö mahdollistaa tarkat ja valoisat kuvat myös hämärässä ja on parempi vaihtoehto kuin iso-luvun nostaminen. Kuinka niin? Mitä heikommassa valossa kuvataan, sitä pidempi valotusaika vaaditaan. Pitkä valotusaika saa kuvan tärähtämään herkästi. Jalustalla lepäävä kamera ei tärhähdä, vaikka valotusaika olisi pitkäkin. Korkea iso-luku lisää kuvaan valoa mutta valitettavasti myös kohinaa eli tekee kuvasta rakeisen. Niinpä koitan pitää isoluvun aina korkeintaan lukemassa 800. Pisin käyttämäni valotusaika pilvisellä säällä on 1/25 s. Käsivaralla kuvatessani käytän vähintään 1/160 s. valotusaikaa. Jos sinulla ei ole jalustaa, hyödynnä kameran hihnaa pyörittämällä se tiukasti käsivartesi ympäri tai nojaa seinää vasten ja seiso tukevassa asennossa kuvaa ottaessasi. Kaikki tämä vakauttaa kameran liikettä ja parantaa kuvan laatua.

epaonni-6-of-8

Tässä kuvassa jalustaa ei ole käytetty, joten kuva on tärähtänyt ja se on vinossa.

5. Karsi kuvasta turhat tavarat ja kohteet.
Mikä sitten on turhaa? Tyypillisiä virheitä on kuvaajan itsensä näkyminen kuvassa heijastumana, ylimääräinen, tarkoitukseton esine kuvan laidassa tai liika tavaramäärä kuvattavan kohteen ympärillä. Hyvä keino taustan häivyttämiseksi ja kuvattavan kohteen korostamiseksi on käyttää pientä f-lukua, jolloin kuvan syväterävyysalue kapenee ja tausta sumenee.

muokattu_kuva_ei_nain1

Epäonnistunut kuva! Kuvaaja näkyy heijastumana lampunjalasta. Kuvan valotus on epäonnistunut ja kuva on vinossa. Kuvassa ei myöskään ole erityisemmin katseltavaa.

muokattu_kuva_ei_nain3

img_2095

Tämä kuva on epäonnistunut lähes kaikilla mittapuilla.

img_2151

Kuvassa häiritsee ruusujen vihreä varsi, joka törröttä maljkon takaa.

6. Rajaa kuva harkiten.
Taidokkaasti rajatut kuvat tekevät vaikutuksen ja saavat mielenkiinnon heräämään. Kuvan rajausta voi toki muokata jälkikäteenkin, mutta fiksuinta on jo kuvaushetkellä miettiä, mitä aikoo sisällyttää kuvaan ja mitä ei. Olen oppinut, että kuvattavan pääkohteen ei tulisi olla kuvan keskellä, joten tämä tulee ottaa huomioon kuvakulmaa valitessa.

img_20161017_200154

Tässä kuvassa rajausta voidaan pitää onnistuneena. Makuuhuoneen sänky pilkottaa oikeassa laidassa houkuttelevasti, mutta kuvassa ei silti näy liikaa huomiota hajottavia yksityiskohtia.

7. Kuvaa oikealta korkeudelta. Yleensä ottaen pidän pääsääntönä sitä, että kuvaan mieluummin hieman alempaa kuin ylempää. Monissa sisustuslehdissä kuvat on otettu lähes huonekalujen korkeudelta, eli noin metrin korkeudelta.

epaonni-8-of-8

Epäonnistunut kuvakulma! Kuva on otettu aivan liian ylhäältä ja muutenkin erikoisesta kohtaa niin että ikkunat katkeavat keskeltä.

3-46-of-54

Toivottavasti pidit näistä vinkeistäni ja esimerkeistäni!

Comments

 1. No huh! Ihan hengästy tietomäärästä mitä tässä sai ja mielenkiintoinen aihe. Tekemällä oppii sekä toistoja ja toistoja. Pro meininki. Hyvä anni??

 2. Tätä postaussarjaa olenkin odottanut innolla, joten ensin täytyy sanoa KIITOS todella hyvistä, käytännöllisistä, yksityiskohtaisista ja toteutettavista vinkeistäsi! Olen jo parin päivän ajan yrittänyt ottaa kuvia instagram-tiliini mutta kaikki lähes kaikki ottamani kuvat on voinut samaten deletoida. Olen yrittänyt päästä niin sanottuun kuvausmoodin, mutta sen puuttuessa lopputuleman kokee armotta: kuvat eivät onnistu. Siispä, allekirjoitan vinkkisi oikeasta mielentilasta täysin!

  Huomaan myös itsekin usein visioivani minkälaisen kuvan haluaisin ja silloin tällöin visioni kohtaa taitojeni kanssa. Minulla on tapana selata Pinterestiä ja lisätä Inspiraatio-kansioon sellaisia kuvia, joiden tyylin itsekin haluaisin toteuttaa. Saan näistä otoksista usein ideoita omaan valokuvausharratsukseeni.

  Miten muuten saat otettua Rondo-lampunjalasta sellaisen kuvan, jossa et itse näy heijastuksena? Minulla on muutama metallinhohtoinen kynttilänjalka ja maljakko ja niiden kuvaaminen on mielestäni mahdotonta, koska aina tunnun näkyvän niissä itse.. Vinkkejä siis tähänkin ongelmaan kaipaisin.

  Kiitos ihanasta, hyvää mieltä tuottavasta ja kauneutta jakavasta blogistasi! <3

  • Voi kiitos kivasta palautteesta! Meillä kuvaamista harrastavilla on monesti samantyyppisiä pulmia mitä kuvaamiseen tulee. En ole läheltä kuvannut kiiltäviä esineitä, sillä niistä aina heijastuu oma kuva. Paras keino on kuvata joko tarpeeksi kaukaa tai sitten photoshopata kuva jälkikäteen häivyttämällä oma heijastuma pois. Tiedän niin sen tunteen kun haluaisi ottaa kuvia mutta sitten huomaa koneella, että ne onkin epäonnistuneet. Miten masentava tunne! silloin yritän vain ottaa sen oppina ja koetan seuraavana päivänä uudelleen samasta kohtaa. Monesti parempi valo ja valoisampi mieliala tekee jo paljon 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

1 × three =