Top

Valokuvausteema, osa 3/3: Miten valokuva syntyy?

Varsinkaan silloin kun puhutaan ammattikuvauksesta, kuva ei koskaan ole valmis yhdellä räpsäisyllä. Aseteltuaan kuvattavan kohteen halutunlaiseksi kuvaaja miettii etukäteen, millä objektiivilla hän kuvan ottaa, minkälaisen valon hän haluaa kuvaan ja mikä on kuvan pääkohde, eli mitä hän haluaa kuvallaan kertoa.

Kuvan ottamisen jälkeen kuva täytyy aina myös käsitellä. Kuvankäsittelyohjelmia on lukuisia erilaisia. Kuvan käsittelyn jälkeen kuva tallennetaan digitaaliseen kansioon ja siirretään ehkä puhelimen kautta vielä Instagramiin.

uudet-22-of-46

Tarvitaanko kaikenmaailman osia tosiaan noin monta?

Nyt  kerron teille tarkemmin, minkälaisia välineitä minulla on käytössäni valokuvausharrrastustani varten. Kerron, mitkä vaiheet edeltää valmista kuvaa ja kauanko tähän kaikkeen menee aikaa.

Aloitetaan siitä, minkälaisia kameraosia minulla on.

kameraosta-2-of-3

kameraosta-3-of-3

Äkkiseltään voisi tulla mieleen, että mitä ihmettä, tarvitaanko kaikenmaailman osia tosiaan noin monta? Totta se on, että ei näitä kaikkia aivan välttämättä tarvita. Hyviä kuvia voi onnistua ottamaan ilmankin monia näistä. Mutta itselleni nämä kaikki ovat tärkeitä ja käytössä aivan päivittäin. Tähän kohtaan haluan vielä tarkentaa, että minulla on pitkän ajan tähtäimessä tehdä valokuvauksesta itselleni osa ammattiani, joten myös välineiden on oltava mieluiten ammattitasoa.

Mitä kaikkea tässä sitten näkyy?

Canon 5 D Mark 2 = kamera

Canon Ef 17-35 mm 2,8L f2,8 =laajakulmaobjektiivi, jolla saa laajoja yleiskuvia.

Sigma 35mm f1,4 DG = kiinteäpolttovälinen objektiivi, jolla saa laadukkaita ja valoisia sisustuskuvia ja henkilökuvia.

Canon 50mm f1,8 = kiinteäpolttovälinen objektiivi, jolla saa otettua hyviä lähikuvia.

Sigma Apo DG 70-300mm f4-5,6 = teleobjektiivi, jolla saa kuvattua kaukana olevan kohteen tarkasti.

Manfrotto 190xB =kamerajalka eli jalusta.

Manfrotto 229 3D Super Pro = kinopää, johon kamera kiinnitetään. Näin saan myös pystykuvia jalustalla.

Godox Wistro AD 180 + lähetin = liikuteltavat ja säädettävät tehokkaat salamat sisustuskuvaukseen riittämättömässä valaistuksessa tai kun halutaan kuvata henkilöitä ulkona ja saada kuvattavien silmiin kauniin tuikkeen ja väreihin upeaa eloa.

Kaukolaukaisija = etälaukaisin, jolla voi ottaa kuvia ilman että tarvitsee koskea kameraan.

AZDEN Sgm = mikrofoni ja sen jalusta videoiden ääninauhoitusta varten

Lenovo Z 51-70 = kannettava tietokone

Hama USB Card Reader = kameran muistikortin lukija

Samsung Galaxy S 7 Edge = puhelin

uudet-10-of-46

uudet-17-of-46

Olen opetellut muokkaamaan raakakuvat kuvanmuokkausohjelma Light Roomissa. Tässä näette esimerkkikuvia ennen ja jälkeen muokkauksen.

img_5224

Käsittelemätön kuva.

kaunista-kotiin-4-of-32

Muokattu kuva. Kuvaa on rajattu ja sen valkotasapaino on korjattu. Kuvaan on lisätty kirkkautta, kontrastia ja terävyyttä.

kaunista-6-of-32

Käsittelemätön kuva

kaunista-2-1-of-1

Muokattu kuva. Kuvaa on rajattu, sen terävyyttä ja valkotasapainoa on parannettu ja kontrastia lisätty.

ruuru-1-of-1

Käsittelemätön kuva.

kaunista-kotiin-15-of-32

Muokattu kuva. Valkotaspaino on korjattu, kirkkautta, kontrastia ja terävyyttä on lisätty.

 

Yhden kuvasarjan ottaminen, siirtäminen koneelle, muokkaaminen ja tallentaminen vie keskimäärin  minulta puolitoista tuntia. Kuvia otan yleensä ainakin parikymmentä per kohde ja lopputuloksena saan viisi tai kuusi julkaistavaa kuvaa. Näitä kuvia käytän sitten instassa ja blogissa. Joskus otan kuvia huomattavasti enemmän, jopa pari sataaa, ja silloin toki julkaistavia kuvia tulee myös vastaavasti enemmän, ainakin kolme-neljäkymmentä.

Krittisyys omia kuvia kohtaan on ihan kiitettävää luokkaa ja kyllähän sitä huomaa myös kokevansa joskus kovastikin paineita ja ahdistusta siitä, että kuvia pitäisi ottaa eikä ole yhtään ideaa mielessä tai olo on ihan surkea. Väsymys, sekasotku ja lasten aiheuttama meteli on kyllä ihan takuuvarma yhtälö sille, että kuvien ottaminen ei onnistu. Olen kuullut, että suosituillakin bloggareilla ja instagrammaajilla on niin sanottuja ahdistuskausia, jolloin koko touhu maistuu ihan puulta.

Minulla on kuitenkin tavoitteena kuvata hieman joka päivä, jotta kehittyminen olisi mahdollisimman nopeaa. Otan myös mielelläni vastaan palautetta ja yhtenä parhaina palautteen lähteenä pidänkin Instagramia. Sinne julkaistu kuva joko saa tai ei saa suosiota, ja sitä pidän ainakin jonkilaisena kuvan onnistumisen mittarina.

Minkälaisia keinoja sinulla on valokuvaajana kehittymiseen, jos harrastat kuvaamista?

 

 

Comments

  1. Hienoja kuvia sulla on! Varmasti nuo ohikiitävät hetket ja tilanteet lasten kanssa, sekä myös onnistuneet tunnelmat sisustuskuvissa ovat parhautta mitä kuvaaja voi ikuistaa erilaisilla teknisillä apuvälineillään..

    • Totta! Just se tunnelma siinä on minkä pyrin välittämään kuvien kautta katsojille. Se ei ole helppoa, ja oma kiire aiheuttaa kuviin usein huolimattomuusvirheitä. Mutta tekemällä oppii ja lasten kasvaessa olosuhteet siltä osin hieman helpottanee 😉

  2. Tämän luettuani katsoo ihan eri silmällä kuvia ja ennen kaikkea omia. Kiitos hyvästä blogista ja kauniista kuvista. Kiitos myös että näemme sitä arjen todellisuutta miten ja mistä pisteestä kuvaa lähdetään rakentamaan. Koska elämäähän se on kuvien välissä lapsi perheessä. Kaikkea hyvää!

Trackbacks

  1. […] aika sitten jutun blogiini, jossa kerroin kaikki käytössäni olevat välineet. Voit lukea sen täältä. Hämäräkuviin ei kuitenkaan tarvita sen ihmeellisempää kameraa kuin muihinkaan kuviin. Kyse on […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

2 + 14 =